Variatie voor insecten en vogels
Een speciale manier van het toepassen van gefaseerd maaibeheer, is sinusbeheer. Door het grasland op zo’n manier te beheren, creëer je enorm veel variatie op een klein stukje, wat voor veel vlinders, bijen, vogels zoogdieren en amfibieën heel goed is. Eigenlijk maak je zo een graslandje waar op elk moment van het jaar voor elk wat wils is.
Hoe werkt sinusbeheer?
Per maaibeurt blijft ca. 40% van de vegetatie staan en er wordt gewerkt met een slingerende maaipaden, zogenaamde sinuspaden. Deze variëren in ruimte en tijd. Als resultaat ontstaat heel veel variatie, wat uitermate gunstig is voor de biodiversiteit. Bovendien wordt flora- en faunagericht beheer verweven in één methode.
Lees de uitgebreide beschrijvingSinuspad
Je maait eerst een sinuspad en pas na enige tijd alles binnen het sinuspad. Dat vergroot de variatie. Het sinuspad is voor veel vlindersoorten aantrekkelijk. Ze warmen hier op, hebben er territoria en leggen er hun eitjes. Als je het sinuspad meemaait wanneer je alles erbinnen maait, maai je dus ook de eitjes weg.
Timing
De tijd tussen het maaien van het sinuspad en alles erbinnen bepaal je zelf. Je kunt het eerste sinuspad al vroeg in het voorjaar maaien, of in een koud voorjaar wat later. Pas wanneer de vegetatie binnen het sinuspad aan een maaibeurt toe is, maai je dat. Er is geen recept voor te geven, het hangt helemaal af van de lokale factoren in jullie terrein: hoe de vegetatie eruit ziet en hoeveel tijd en zin jij hebt om te maaien. Dat is een enorme flexibiliteit.
Ontwijken
Je hoeft je geen zorgen te maken dat je per ongeluk wat mooie plekjes wegmaait bij een maaibeurt, want met het sinuspad kun je alle plekjes die jij wilt laten staan, bijvoorbeeld omdat er veel kruiden staan, ontwijken. Bij een volgend sinuspad kun je die plekjes dan (deels) weer meenemen.
Informatie over sinusbeheer
- Brochure Insectenvriendelijk graslandbeheer in Midden-Friesland (pdf)
- Effecten van sinusbeheer op biodiversiteit in Noord-Brabant (pdf)
- Effecten van sinusbeheer op de biodiversiteit van Brabantse beekdalgraslanden (pdf)
- Kennisblad Veldwerkplaats OBN – Bevorderen van insectendiversiteit en massaliteit (pdf)
- Monitoring effecten sinusbeheer op de Assendelver zeedijk (pdf)
- Programma Veldwerkplaats Sinusbeheer 2023 (pdf)
- Sinusbeheer – maaibeheer op maat van dagvlinders en insecten (pdf)
- Sinusbeheer – Meanderend maaien voor meer biodiversiteit (pdf)
- Sinusbeheer slaat aan (pdf)
- Vlindervriendelijk maaien: hoe doe je dat? (pdf)
