Er zijn in Nederland drie ‘vosvlinders’: de kleine vos, de grote vos en de oostelijke vos. De naam ‘vosvlinders’ dankt deze groep vlinders aan de roodbruine kleur op de vleugels. Dat heeft veel weg van de vachtkleur van de vos (Vulpes vulpes). Het is niet altijd makkelijk om deze vlinders uit elkaar te houden.
Zeldzame vlinders
De kleine vos komt het vaakst van de drie in Nederland voor. Deze vlinder is vanaf het vroege voorjaar tot in september overal verspreid in Nederland te zien. De grote vos en oostelijke vos zijn veel minder algemeen, deze vlinders zijn dan ook beide zeldzaam in Nederland. Met name in het voorjaar worden deze twee vossen af en toe waargenomen.

Kleine vos
De naam geeft het al aan: de kleine vos is de kleinste van de drie. De basis van de achtervleugel is donker, tot wel de helft van de vleugel.
Meer weten over deze soort? Lees hier verder.
Grote vos
De grote vos lijkt op de oostelijke vos. Belangrijkste verschil: de buitenrand van de achtervleugels is bij de grote vos scherp begrensd, soms zelfs met een lichte afzetting.
Meer weten over deze soort? Lees hier verder.


Oostelijke vos
De buitenrand van de achtervleugels van de oostelijke vos is niet scherp begrensd zoals bij de grote vos, maar loopt geleidelijk over in de basiskleur van de achtervleugel.
Meer weten over deze soort? Lees hier verder.
Nog beter de verschillen herkennen
Vooral het onderscheid maken tussen de grote en de oostelijke vos kan soms erg lastig zijn. Er is niet één sterk kenmerk, het gaat meer om de combinatie van kenmerken. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de verschillen tussen de drie vossen:
Download het overzichtWaarnemingen doorgeven
Heb je een kleine vos, grote vos of oostelijke vos gezien? Geef je waarneming dan door aan De Vlinderstichting! Het liefst met een foto, zodat we met zekerheid kunnen vaststellen om welke vlinder het gaat.
Ook alle waarnemingen via Telmee, Waarneming.nl of de Jaarrond Tuintelling komen vanzelf bij De Vlinderstichting terecht.