Beekoeverlibel

Orthetrum coerulescens

beekoeverlibel

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Beekoeverlibel

De ei-ontwikkeling verloopt in vijf tot zes weken. De larven overwinteren meestal twee keer. Uitsluipen gebeurt van eind mei tot begin augustus, met een piek in juli. Larvenhuidjes zijn op maximaal op enkele decimeters hoogte in de oevervegetatie te vinden. De eieren meten 0,50 x 0,35 mm en zijn oranjebruin.

Verspreiding

De beekoeverlibel komt voor tot in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, maar dit betreft een andere ondersoort (anceps), die ook lokaal in Zuid-Europa voorkomt.

Benaming

  • Engelse naam Keeled Skimmer
  • Duitse naam Kleiner Blaupfeil
  • Franse naam Orthétrum bleuissant

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) orthosrecht, etrononderlichaam; duidt op de evenwijdige zijden van het achterlijf (L.) coerulescensblauwig; het woord is afgeleid van caeruleus, het bijvoeglijk naamwoord van caelum (hemel); hemelsblauw komen we ook tegen bij de niet-Nederlandse azuurglazenmaker (Aeshna caerulea) en de zuidelijke waterjuffer (Coenagrion caerulescens)

Auteursnaam en jaartal
(Fabricius, 1798)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Heideven

Kwelstroompje

Pionier

Plas

Sloot

Ven

Weidebeek

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden