Bedreigd

Beekrombout

Gomphus vulgatissimus

beekrombout

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Beekrombout

De larven overwinteren meestal drie, soms twee of vier keer. Uitsluipen vindt plaats vanaf eind april tot begin juni, met een piek in midden mei. Larvehuidjes zijn te vinden in de vegetatie op de oever, in holle oevers en op boomwortels en stenen, meestal binnen enkele meters van het water. Het wijfje zet de eieren op het wateroppervlak af.

Verspreiding

Oostelijk tot aan de Oeral, niet in Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Common Clubtail
    Club-tailed Dragonfly
  • Duitse naam Gemeine Keiljungfer
  • Franse naam Gomphus très commun

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) gomphospin, wig, haring; duidt vermoedelijk op de vorm van het achterlijf; ook veel gebruikt als achtervoegsel (L.) vulgatissimusovertreffende trap van vulgatus; klaarblijkelijk werd hiermee de allergewoonste libel bedoeld

Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1758)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Kanaal

Rivier

Weidebeek

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden