Bloedrode heidelibel

Sympetrum sanguineum

bloedrode heidelibel

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Bloedrode heidelibel

Normaal gesproken overwinteren de eitjes en komen de jonge larfjes in het voorjaar tevoorschijn. Er zijn echter ook aanwijzingen dat eitjes die vroeg in de zomer (en direct in het water?) gelegd worden nog voor de winter uitkomen. In dat geval overwinteren de larven. In beide gevallen duurt de levenscyclus een jaar. Uitsluipen gebeurt van eind mei tot begin september, maar vooral in juli en augustus. De larvenhuidjes zijn tot maximaal enkele decimeters hoogte in de oevervegetatie te vinden. De eieren zijn bijna cirkelrond (0,67 x 0,61 of 0,55 mm), eerst geelwit, dan oranjebruin en karmijnrood tot zwart. Ze hebben ook een gel-omhulsel.

Verspreiding

Oostelijk tot in Siberië, zuidelijke tot in Noord-Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Ruddy Darter
  • Duitse naam Blutrote Heidelibelle
  • Franse naam Sympétrum rouge sang

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) sym-piezeinsamengedrukt, etrononderlichaam; duidt op het smalle achterlijf in vergelijking tot korenbouten (Libellula) en oeverlibellen (Orthetrum); onjuist is de verklaring van Robert (1959), dat de naam duidt op de gewoonte om op stenen te zitten (Gr.) petrossteen (L.) sanguineumbloedig, bloedrood; afgeleid van sanguis (bloed)

Auteursnaam en jaartal
(Müller, 1764)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Brak water

Duinplas

Heideven

Kanaal

Laagveen

Laagveen, petgat

Laagveen, sloot

Plas

Poel

Sloot

Ven

Vijver/tuin/park

Visvijver

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden