Bruine korenbout

Libellula fulva

bruine korenbout

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Bruine korenbout

De larven overwinteren twee keer. Uitsluipen gebeurt van eind april tot begin juni. De larven leven diep ingegraven in modder en bezinksel van langzaam stromende beken, riviertjes, zwakstromende sloten en in leemplassen. De Larvenhuidjes zijn over het algemeen te vinden tot maximaal een meter hoogte in de oevervegetatie.

Verspreiding

Oostelijk tot aan de Kaspische Zee, niet in Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Blue Chaser
    Scarce Chaser
  • Duitse naam Spitzenfleck
  • Franse naam Libellule fauve

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(L.) libellulaverkleinwoord van “libella”, een woord dat al in de middeleeuwen voor deze insecten werd gebruikt en waarvan ons woord “libel” is afgeleid (L.) fulvagoudgeel, goudbruin, okerkleurig; duidt ongetwijfeld op de oranje juveniele imago’s van Libellula fulva; de blauw berijpte mannetjes werden oorspronkelijk onder een andere naam beschreven

Auteursnaam en jaartal
Müller, 1764

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Kanaal

Laagveen

Laagveen, petgat

Laagveen, sloot

Plas

Sloot

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden