Bedreigd

Gewone bronlibel

Cordulegaster boltonii

gewone bronlibel

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Gewone bronlibel

Het larvenstadium duurt lang. Bij gunstige omstandigheden kan de soort na twee winters al uitsluipen, maar meestal overwintert de soort drie of vier keer, soms zelfs vijf keer. Uitsluipen gebeurt van eind mei tot begin augustus, met de hoogste aantallen tussen half juni en half juli. De Larvenhuidjes zijn meestal tot ong. een halve meter boven het water in de oeverzone te vinden op boompjes of oeverplanten. Vaak ook onder bruggen. Na de paring keert het wijfje alleen naar de beek terug. Ze zet de eieren af op een stille modderige of zandige plek in de bedding. Ze buigt het achterlijf daarbij rechtstandig omlaag en prikt met de opvallend gevormde ovipositor op en neer dansend haar eieren in de beekbodem. Het achterlijf kan daarbij tot de helft onder water gaan. Het leggen gebeurt midden overdag vaak op beschaduwde plekken onder struiken. De eieren zijn ovaal in de vorm van een kippenei, 0,7 x 0,5 mm groot.

Verspreiding

Oostelijk waarschijnlijk tot aan de Oeral. Zuidelijk tot in Noord-Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Common Goldenring
    Golden-ringed Dragonfly
  • Duitse naam Zweigestreifte Queljungfer
  • Franse naam Cordulégastre annelé
  • Oud Nederlandse naam kapitein

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) kordyleknots, gasterbuik; duidt op de vorm van het achterlijf boltoniivernoemd naar James Bolton, een Brits kunstenaar en natuurvorser die het eerste exemplaar van Cordulegaster boltonii verzamelde

Auteursnaam en jaartal
(Donovan, 1807)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Bosbeek

Kwelstroompje

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden