Grote roodoogjuffer

Erythromma najas

grote roodoogjuffer

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Grote roodoogjuffer

De larve overwintert een of twee keer (hierover bestaat onduidelijkheid). In ieder geval gaan ze als volgroeide larve de winter in, waardoor ze in het voorjaar in een korte periode uitsluipen. Het uitsluipen vindt plaats van begin mei tot half augustus, met een piek in de tweede helft van mei en de eerste van juni. Larvehuidjes zijn te vinden verticaal op stengels van oevervegetatie of emerse vegetatie, ook horizontaal op drijvende bladeren. In de oever maximaal enkele decimeters hoog.

Verspreiding

Oostelijk tot in Siberië en Japan. Niet in Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Large Redeye
    Red-eyed Damselfly
  • Duitse naam Grosses Granatauge
  • Franse naam Naiade aux yeux rouges

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) erythrosrood, ommaogen (Gr.) najaswaternimf; libellenlarven worden vaak “najaden” genoemd, zoals op het land levende insectenlarven nimfen heten

Auteursnaam en jaartal
(Hansemann, 1823)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Bosven

Duinplas

Heideven

Kanaal

Laagveen

Laagveen, petgat

Laagveen, sloot

Plas

Poel

Rivier

Sloot

Ven

Vijver/tuin/park

Visvijver

Weidebeek

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden