Kanaaljuffer

Erythromma lindenii

kanaaljuffer

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Kanaaljuffer

De larven overwinteren een keer. Uitsluipen gebeurt vanaf half mei tot in augustus, met een piek in juli. Larvehuidjes zijn te vinden enkele centimeters hoog op stengels van oevervegetatie of emerse vegetatie, ook horizontaal op drijvende of net boven het water uitstekende vegetatie verder van de oever, of op stenen en kunstmatige substraten in de oeverzone.

Verspreiding

Oostelijk tot in Turkije en de Kaukasus. Zuidelijk tot in Noord-Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Blue-eye
    Goblet-marked Damselfly
  • Duitse naam Pokal-Azurjungfer
  • Franse naam L'Agrion à longes cercoïdes
    L'Agrion de Vander Linden

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) erythrosrood, ommaogen (L.) lindeniivernoemd naar P.L. Vander Linden, Vlaamse arts en natuurvorser die vele Europese libellensoorten beschreef; ook het genus Lindenia (niet in Nederland) werd naar hem vernoemd

Auteursnaam en jaartal
(Selys, 1840)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Kanaal

Plas

Rivier

Visvijver

Weidebeek

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden