Koraaljuffer

Ceriagrion tenellum

koraaljuffer

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Koraaljuffer

De levenscyclus duurt een, mogelijk soms twee jaar. De larven zijn nog niet volledig volgroeid als ze de (laatste) winter in gaan. Uitsluipen gebeurt van eind mei tot eind augustus, met een piek in juli en begin augustus. De larvenhuidjes zijn vaak lastig te vinden doordat de larven laag aan de voet van plantenstengels in dichte vegetatie uitsluipen. Dit doen ze vaak slechts enkele centimeters hoog en soms nog met de procten in het water.

Verspreiding

Zuidelijk tot in Noord-Afrika. Verder alleen in Europa.

Benaming

  • Engelse naam Small Red Damsel
    Small Red Damselfly
  • Duitse naam Späte Adonislibelle
  • Franse naam Agrion délicat

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
Aan de hand van de hoeveelheid zwart op het achterlijf worden vrouwtjes ingedeeld in vier vormen. Van meest rood naar meest zwart zijn dit: erythrogastrum, intermedium, typica en melanogastrum.

Auteursnaam en jaartal
Ceriagrionafgeleid van de typesoort cerinorubellum, destijds zo genoemd vanwege de gelijkenis met de soorten rubella en cerinum; cerinum komt van (Gr.) keros (was) of kerinos (van was), aangevuld met achtervoegsel agrion; agrion is vermoedelijk afgeleid van (Gr.) agrios (wild, landelijk) of agreus (jager); veel gebruikt achtervoegsel voor juffers (L.) tenellumtenger, teder, fijntjes; verkleinwoord van tener (slank, teer, fijn)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Bosven

Heideven

Hoogveen

Kwelstroompje

Plas

Ven

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden