Noordse glazenmaker

Aeshna subarctica

noordse glazenmaker

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Noordse glazenmaker

Meestal drie overwinteringen voor het uitsluipen, soms ook twee of vier. De eerste winter wordt doorgebracht in het eistadium, de overige winters als larve. Uitsluipen gebeurt in juli tot en met september, de meeste in augustus. De Larvenhuidjes worden meestal enkele centimeters tot decimeters boven het veenmos gevonden, verticaal hangend aan stengels van oevervegetatie. Soms worden ze ook horizontaal op het veenmos gevonden of tot een meter vanaf het water (incidenteel).

Verspreiding

Oostelijk tot in Japan. Komt ook voor in Noord-Amerika. Niet in Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Bog Hawker
    Subarctic Hawker
  • Duitse naam Hochmoor-Mosaikjungfer
  • Franse naam Aeschne subboréale

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
De noordse glazenmaker (ondersoort elisabethae) kent een grootvlekkige vorm (interlineata) en een kleinvlekkige vorm (elisabethae). Met name de kleinvlekkige vorm lijkt sterk op de venglazenmaker. De grootvlekkige vorm is in Nederland algemener.

Auteursnaam en jaartal
Aeshna de herkomst van deze naam is onbekend (L.) subarcticaonder-noordelijk, dus afkomstig uit het gebied dat grenst aan de poolstreek elisabethaevernoemd naar de echtgenote van A. Djakonov, in wier gezelschap hij deze ondersoort van de noordse glazenmaker ontdekte

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bosven

Heideven

Hoogveen

Ven

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden