Tengere grasjuffer

Ischnura pumilio

tengere grasjuffer

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Tengere grasjuffer

De larven overwinteren meestal een keer en sluipen uit van half mei tot begin september. Uit zuidelijke landen worden twee of zelfs drie generaties per jaar gemeld, in snel opwarmende habitats. Er zijn aanwijzingen voor dat een tweede generatie ook in Nederland optreedt, maar het is nog onduidelijk of dit regel is of uitzondering. De vliegperiode laat wel twee pieken zien, wat wijst op twee generaties. De eitjes zijn goed in staat om droge periodes te overleven. Tussen waterplanten of op de kale bodem. De larvehuidjes zijn weinig variabel van kleur.Ze zijn vaak te vinden tot maximaal enkele centimeters hoog op planten in de oever of op al aanwezige emerse vegetatie; soms met de procten nog in het water.

Verspreiding

Oostelijk tot in Mongolië, zuidelijk tot in Noord-Afrika.

Benaming

  • Engelse naam Small Bluetail
    Scarce Blue-taild Damselfly
  • Duitse naam Kleine Pechlibelle
  • Franse naam Agrion nain
  • Oud Nederlandse naam klein blauwgatje

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) ischnosdun, mager urastaart; duidt op het slanke achterlijf (L.) pumiliodwerg

Auteursnaam en jaartal
(Vander Linden, 1825)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Kwelstroompje

Pionier

Plas

Poel

Sloot

Ven

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden