Venglazenmaker

Aeshna juncea

venglazenmaker

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Venglazenmaker

Doorgaans tweejarig. De eerste winter wordt doorgebracht als ei, de tweede als larve. Uitsluipen begint in mei en gaat door tot eind augustus of begin september. De meeste dieren sluipen uit tussen begin juli en half augustus. Larvenhuidjes worden meestal gevonden op enkele centimeters tot decimeters boven het wateroppervlak, verticaal hangend aan stengels van oevervegetatie, vaak biezen, zeggen of pijpenstrootje. Soms ook horizontaal op veenmos.

Verspreiding

Europa, Azië en Noord-Amerika.

Benaming

  • Engelse naam Moorland Hawker
    Common Hawker
  • Duitse naam Torf-Mosaikjungfer
  • Franse naam Aeschne des joncs

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
Aeshna de herkomst van deze naam is onbekend (L.) junceavan het bies, riet of rus; Linnaeus plaatste de russen in het genus Juncus

Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1758)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bosven

Heideven

Hoogveen

Ven

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden