Zadellibel

Anax ephippiger

zadellibel

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Zadellibel

De zadellibel is aangepast aan voortplanting in zeer warme streken, waarin voortplantingswater vaak slechts korte tijd beschikbaar is. Het larvenstadium kan daardoor onder gunstige omstandigheden al binnen drie maanden worden voltooid. Na het uitsluipen vliegen zadellibellen vrijwel direct weg uit het voortplantingsgebied. Succesvolle voortplanting is in Nederland nog niet aangetoond, maar zou incidenteel wel kunnen plaatsvinden.Over de uitsluip tijd is verder weinig bekend, maar gegeven de snelle ontwikkeling in met name warme streken en tijdelijke plassen wordt vermoed dat de uitsluip tijd het meest voorkomt in de maanden augustus en september. Zijn te vinden op maximaal enkele decimeters hoog in de oevervegetatie.

Verspreiding

Afrika en Zuidwest-Azië

Benaming

  • Engelse naam Vagrant Emperor Dragonfly
  • Duitse naam Schabrackenlibelle
  • Franse naam Anax porte-selle
  • Synoniemen Hemianax ephippiger

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) hemihalve, anaxheerser; duidt op de gelijkenis met de keizerlibellen (Gr.) ephippionzadel, (L.) gerere-dragen; ephippion is een samentrekking van epi (op) en hippos (paard)

Auteursnaam en jaartal
(Burmeister, 1839)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Brak water

Duinplas

Heideven

Pionier

Plas

Poel

Ven

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden