Zuidelijke oeverlibel

Orthetrum brunneum

zuidelijke oeverlibel

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Zuidelijke oeverlibel

De larven overwinteren twee of drie keer. Uitsluipen gebeurt van begin mei tot half augustus, met een piek van half juni tot eind juli. De larvehuidjes zijn tot enkele decimeters in de oevervegetatie te vinden. De eieren zijn klein, 0,3 x 0,5 mm, met conische polen of slechts een pool spits, omgeven door een dunne gellaag die in het water kleverig wordt.

Verspreiding

Oostelijk tot Mongolië, zuidelijk tot in Noord-Afrika.

Benaming

  • Engelse naam southern Skimmer
  • Duitse naam Südlicher Blaupfeil
  • Franse naam Orthétrum brun

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Gr.) orthosrecht, etrononderlichaam; duidt op de evenwijdige zijden van het achterlijf (L.) brunneumbruin; niet oorspronkelijk Latijns maar overgenomen uit het Germaans; de naam duidt op onberijpte exemplaren; de auteur van Orthetrum brunneum zag de blauwgrijs berijpte mannetjes aan voor de beekoeverlibel (Orthetrum coerulescens)

Auteursnaam en jaartal
(Fonscolombe, 1837)

Trends

Herkenning

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Beek

Kwelstroompje

Pionier

Plas

Planten

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden