Directeur

Administratie
Team projecten


Titia is sinds 2011 directeur van De Vlinderstichting. Ze is begonnen als hoofd van de afdeling Communicatie & Educatie en later toegetreden tot het managementteam. Haar droom: "Dat ieder mens in Nederland zich verantwoordelijk voelt voor een vlinder, een andere soort of een stukje natuur in zijn omgeving. We proberen steeds momenten te creëren dat mensen gegrepen worden door de natuur: op school, via acties, via de media. Van wetenschappelijk onderwijs tot (kleuter)lespakketten, en alles daar tussen."
Titia stelt zich voor in dit filmpje.
Dick is natuurliefhebber en heeft al lang een passie voor vlinders. Om die passie te combineren met zijn werk, maakte hij in 2022 de overstap van het bedrijfsleven naar De Vlinderstichting. Dick houdt zich als administrateur bezig met de financiën. Dat gaat bijvoorbeeld om de projectadministratie, maar ook om het maken van rapportages en het samenstellen van de jaarrekening. Met zijn financiële kennis en ervaring draagt hij op deze manier bij aan de bescherming van vlinders en libellen
Jolanda is werkzaam in de Back Office en ondersteunt ook de financiële administratie.
Lia is medewerker van de Front Office administratie. Zij zorgt onder andere voor de webwinkel en de lezingen. Daarnaast beantwoordt ze de telefoontjes, mailtjes en vragen die dagelijks bij De Vlinderstichting binnenkomen. Als je contact met ons opneemt, heb je dus grote kans om Lia te treffen!
Bekijk het filmpje om te zien wie er achter die stem zit!
Sietse heeft een administratieve achtergrond. Hij werkt twee dagen per week bij de (financiële) administratie en één dag in de week bij de Front Office.
Albert is allrounder en ecoloog. Binnen De Vlinderstichting is hij bij heel veel projecten betrokken. Daarnaast geeft hij lezingen en workshops, is dagvoorzitter bij symposia en begeleidt hij studenten bij hun afstudeeronderzoek.
Albert is tevens lid van het MT van De Vlinderstichting.
Meer weten oover Albert? Bekijk dit filmpje.
Amber is een creatieve en resultaatgerichte marketing en communicatie professional met roots in de vormgeving. Ze wordt enthousiast van uitdagende projecten, inspirerend beeld, pakkende teksten en succesvolle campagnes. Al die kwaliteiten kan zij goed gebruiken in haar functie als projectleider communicatie.
Annet is softwareontwikkelaar met een groen hart. Ze houdt van natuur en in het bijzonder van vlinders. Als projectmedewerker ICT werkt ze mee aan onderhoud en uitbreiding van de interne applicaties van de Vlinderstichting.
Annika is projectmedewerker en zij doet in het seizoen vooral veel veldwerk. Ook gaat ze aan de slag met data. Haar hobbies zijn het fotograferen van insecten, met name dagvlinders en libellen, handwerken en klimmen (indoor toprope).
Anthonie is een enthousiaste ambassadeur voor natuur, biodiversiteit en duurzaamheid. Hij is afgestudeerd op wilde bijen in het agrarisch gebied en sinds 2014 werkzaam voor De Vlinderstichting.
Anthonie verbindt mensen met natuur en is gepassioneerd pleitbezorger voor natuurinclusieve landbouw.
Anhonie is tevens lid van het MT van De Vlinderstichting.
Maak kennis met Anthonie in dit fimpje.
Arno is al heel zijn leven een groot natuurliefhebber met een passie voor insecten. De laatste tien jaar heeft hij zich gespecialiseerd in wilde bijen en enkele wespengroepen. Daarnaast inventariseert hij ook andere groepen zoals vlinders, libellen en zweefvliegen. Arno werkt graag in het veld en schrijft ook regelmatig artikelen voor diverse instanties zoals EIS, NHGL, NEV sectie hymenoptera, enz.
Barbara werkt sinds medio 2023 bij De Vlinderstichting als projectleider. Zij heeft recent de gezondheidszorg verlaten om zich nu in te zetten voor een gezonde planeet. Haar ervaring in projectcoördinatie zet ze graag in voor het verbeteren van de biodiversiteit en het beschermen van kwetsbare soorten.
Bas is ecoloog en heeft naast bos en natuurbeheer ook geoinformatica gestudeerd. Bas richt zich vooral op het combineren van ecologie met techniek, bijvoorbeeld door satellietdata te gebruiken om ecologische vraagstukken op te lossen. Daarnaast is Bas actief in het databeheer van de meetnetten.
Bas legt zelf uit waar hij zich mee bezighoudt in dit filmpje.
Carolien is werkzaam als Coördinator Kleurkeur binnen De Vlinderstichting.
Ze houdt van organiseren en regelen. En van vlinders natuurlijk.
Het afstemmen van verschillende agenda’s, voorzitten van overleggen en meedenken over de trainingen; Carolien vindt het allemaal leuk.
En dat komt goed van pas binnen Kleurkeur.
Cato heeft grote affiniteit met de natuur en heeft er zodoende voor gekozen het onderwijs te verlaten om bij De Vlinderstichting haar kennis en energie in te zetten. Ze maakt deel uit van het Kleurkeur-team als cursusleider. Met haar enthousiasme voor kennisoverdracht draagt zij bij aan een goede voorbereiding op ecologisch bermbeheer volgens Kleurkeur.
Chris is sinds 1990 coordinator van het meetnet vlinders. Daarnaast doet hij veel internationale projecten en is hij intensief betrokken bij Butterfly Conservation Europe.
Gerdien houdt zich vooral bezig met allerlei projecten op het gebied van monitoring en vrijwilligers. Ze coördineert het meetnet libellen en andere vrijwilligersnetwerken, is betrokken bij de bescherming van Europees beschermde soorten, SNL-monitoring en vergroening van sportparken en is beschikbaar voor cursussen op het gebied van herkenning en monitoring van vlinders en libellen.
Gerdien vertelt meer over haar werk in dit filmpje.
Henk is senior projectleider. Hij werkt onder andere aan een goed beheer van laagveenmoerassen, vooral voor de groene glazenmaker en de zeldzame grote vuurvlinder. Ook zet hij zich in voor natuurvriendelijk beheer buiten natuurgebieden.
In dit filmpje vertelt Henk meer ov
Zoals veel van onze medewerkers is Ingeborg bij De Vlinderstichting binnengekomen als student. Nu levert zij als projectmedewerker een bijdrage aan uiteenlopende werkzaamheden als de bibliotheek, de koolwitjeskweek, de LedEmmers en de meetnetten. En ze is onze documentalist.
De Vlinderstichting heeft ruim 45.000 artikelen en ruim 13.000 boeken en rapporten, waarin wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke literatuur over m.n. vlinders en libellen is opgenomen. De artikelen, boeken en rapporten zijn niet bij De Vlinderstichting op te vragen. Wel bent u welkom om op afspraak in ons kantoor literatuur in te zien.
Vóór onze vorige documentalist Rob Groendijk met pensioen ging, heeft hij in dit filmpje uitgelegd wat er in de bibliotheek allemaal te vinden is.
Ingeborg vervangt wanneer dat nodig is Satu Kujala bij de 'vlinderkweek' voor het project Koolwitjes in de klas.
Irma is de drijvende kracht achter het onderzoek naar de pimpernelblauwtjes. Al meer dan 20 jaar coördineert zij de jaarlijkse monitoring van deze bedreigde vlinders. Daarnaast was ze als projectleider nauw betrokken bij Blues in the Marshes, een groot natuurherstelproject dat onder andere het pimpernelblauwtje ten goede komt.
Irma vertelt er meer over in dit filmpje.
Vanaf jongs af aan is Jannes geïnteresseerd in vele soortgroepen waaronder dagvlinders en nachtvlinders. Bij De Vlinderstichting gaat hij zich de komende jaren richten op het schrijven van een proefschrift, en het opzetten van en bijdragen aan diverse projecten op het gebied van nachtvlinders en dagvlinders.
José is nauw betrokken bij de meetnetten, vooral meetnet vlinders en meetnet nachtvlinders. Ze is heel betrokken bij de tellers en zet o.a. nieuwe monitoringroutes uit. Ze is betrokken bij diverse projecten die te maken hebben met vrijwilligers. Vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor De Vlinderstichting en José faciliteert en motiveert ze graag, en staat ze graag te woord.
José vertelt er alles over in dit (ietwat verouderde) filmpje.
Jurriën is met name betrokken bij allerlei projecten rondom nachtvlinders. Hij coördineert het Landelijk Meetprogramma Nachtvlinders, werkt aan een Europese Rode Lijst macronachtvlinders en beheert de nachtvlinderdatabase.
Daarnaast doet hij onderzoek, onder andere naar het voorkomen van nachtvlinders, de gevolgen van kunstlicht op flora en fauna en de eikenprocessierups.
Meer weten? Jurriën stelt zich voor in dit filmpje.
Kars is allrounder en ecoloog. Hij werkt al sinds de beginjaren bij De Vlinderstichting en is in de loop der tijd bij heel veel projecten betrokken geweest. Als persvoorlichter treedt hij regelmatig naar buiten als het gezicht van De Vlinderstichting. Daarnaast geeft hij veel lezingen en workshops, is dagvoorzitter bij symposia en begeleidt hij studenten bij hun stage of afstudeeronderzoek. Kars is ook actief op sociale media, met name op Twitter.
Kars is verder nauw betrokken bij de Jaarrond Tuintelling.
In dit filmpje kom je meer te weten over Kars
Kim Huskens houdt zich bezig met allerlei projecten rondom libellen. Zo coördineert ze onder meer het Landelijk Meetnet Libellen en zet ze monitoringroutes uit. Daarnaast doet ze veel veldwerk.
Koens passie is biodiversiteit, de prachtige veelvormigheid en weerbaarheid ervan. Als projectleider bij de Vlinderstichting zet hij zich vooral in om meer ruimte voor biodiversiteit te creëren in het agrarisch gebied.'
Lieveke richt zich als projectleider 'natuurinclusief werken' vooral op het stimuleren en adviseren van organisaties in de openbare ruimte, zodat ook zij bijdragen aan natuur in hun projecten. Ze houdt zich onder andere bezig met de tuintelling en het creëren van aandacht voor biodiversiteit in het stedelijk gebied.
Lonneke heeft al van jongs af aan grote interesse in de natuur en vlinders in het bijzonder. Ze zet daarom haar achtergrond in onderzoek, statistiek en data-analyse nu met veel enthousiasme in voor monitoring van en onderzoek naar vlinders en libellen en hun leefomgeving. Ze streeft ernaar om met haar analytische vaardigheden zo een bijdrage te leveren aan de bescherming van onze prachtige natuur.
Manon is sinds augustus 2020 als cursusleider betrokken bij Kleurkeur, het keurmerk voor ecologisch bermbeheer. Naast het geven van cursussen houdt ze zich ook bezig met het evaluatieproces en de verdere ontwikkeling van Kleurkeur.
Maak kennis met Manon en haar Kleurkeurcollega Marjelle in dit filmpje.
Marjelle is projectmedewerker. Een groot deel van haar werktijd besteedt ze aan ons keurmerk Kleurkeur. Verder werkt ze mee aan communicatieprojecten en ze is hoofd- en eindredacteur en vormgever van het tijdschrift Vlinders.
Marjelle en haar Kleurkeurcollega Manon stellen zich in dit filmpje voor.
Menno is projectmedewerker ICT. Hij is verantwoordelijk voor het onderhoud van de database met alle vlinder- en libellenwaarnemingen en werkt hij aan het invoerportaal van het meetnetten vlinders en libellen. Daarnaast werkt hij voor de Nationale Databank Flora en Fauna, waar De Vlinderstichting ook veel waarnemingen in opslaat, en is hij betrokken bij de monitoring van de sleedoornpage.
Michiel Wallis de Vries werkt al sinds 1998 aan kennisontwikkeling voor vlinderbescherming. Hij onderzoekt veranderingen in vlindergemeenschappen en de oorzaken daarvan, zoals veranderingen in het landschap maar ook klimaatverandering en stikstofdepositie. Voor bedreigde soorten, zoals de veldparelmoervlinder, het gentiaanblauwtje en de bruine eikenpage, richt zijn onderzoek zich op de knelpunten voor de overleving van deze soortenen natuurlijk ook op de oplossingen die daar door maatwerk in beheer en inrichting voor gevonden kunnen worden. Hierover publiceert hij zowel in wetenschappelijke tijdschriften als vakbladen en ons eigen tijdschrift Vlinders.
Michiel was ook buitengewoon hoogleraar Ecologie en Bescherming van Insecten aan Wageningen Universiteit van 2012 t/m 2021. Hiermee zorgde hij voor de versterking van het onderzoek en het onderwijs rond vlinders en libellen.
In dit filmpje vertelt Michiel meer over zijn werk.
Rik heeft bij Van Hall Larenstein bos- en natuurbeheer gestudeerd en heeft voor zijn stage bij De Vlinderstichting onderzoek gedaan naar de effectiviteiten van LedEmmers bij nachtvlinderonderzoek. Zoals wel vaker gebeurt, is hij daarna bij De Vlinderstichting komen werken: hij is coördinator nachtvlinders en projectleider van BIMAG.
Roy is ecoloog en heeft in Wageningen en Berlijn onderzoek gedaan naar de effecten van kunstlicht op de natuur en in het bijzonder op nachtvlinders. Hij is al heel lang geinterresserd in libellen en werkt bij De Vlinderstichting dan ook voornamelijk aan deze groep. Dit is gedeeltelijk in het meetnet maar ook in projecten om te achterhalen waarom bepaalde soorten het zo slecht doen en dit op te lossen.
Meer weten over Roy? Bekijk het voorstelfilmpje
Zoals veel van zijn collega's is Wouter stagiair geweest bij De Vlinderstichting. Met als achtergrond Toepaste Biologie en een master Bos- en Natuurbeheer is hij meteen na de studie in dienst gekomen bij De Vlinderstichting. Vanuit zijn brede interesse houdt hij zich graag bezig met verschillende soortgroepen, waaronder ook bijen en sprinkhanen.
Vanuit De Vlinderstichting houdt hij zich bezig met het geven van beheeradvies en daarnaast assisteert hij bij lopende projecten. In de lente/zomer is hij hiervoor voornamelijk werkzaam in het veld.