De lente is begonnen en dat betekent dat de paardenbloemen weer gaan bloeien. Onterecht worden ze door veel mensen als ongewenst gezien. Maar, zeker in het vroege voorjaar, zijn bloeiende paardenbloemen heel belangrijk voor vlinders, bijen en andere insecten als bron van nectar en stuifmeel.
Paardenbloemen vind je overal in Nederland. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Deze vroege bloeiers in het voorjaar zijn een belangrijke bron van nectar voor vlinders. En niet alleen voor vlinders! Want wist je dat geen enkele plant in Nederland zoveel verschillende soorten bijen trekt als de paardenbloem: 107 soorten. (Bron: Paardebloem op één, EIS)
Hongerige vlinders en bijen
Ze bloeien in maart en april, als er nog niet zo heel veel planten in bloei staan. In deze periode worden ook vlinders en bijen wakker, na een lange winter. En dan hebben ze honger! Het moeilijk om voedsel te vinden, en paardenbloemen bieden uitkomst; ze geven nectar en ook stuifmeel. Deze bevatten eiwitten die bijen en vlinders nodig hebben voor het maken van hun eieren en het voeden van hun larven. Wist je bijvoorbeeld dat de honing die bijen maken uit stuifmeel van paardenbloemen een specifieke smaak heeft?
Toch is paardenbloem niet onomstreden. Zo vertelt een van onze waarnemers: “Als kind heb ik altijd geleerd dat ik geen paardenbloemen mocht plukken en bij ons in de tuin waren ze niet welkom. Dus toen ik zelf een tuin had trok ik braaf alle paardenbloemen weg, totdat ik las dat vlinders wel van paardenbloemen houden. En ik hou van vlinders.”
Niet schoffelen, maar knippen!
Weghalen van paardenbloemen werkt vaak averechts: de paardenbloem is afhankelijk van grondroering om te kiemen. Elk stukje wortel dat achterblijft, kan toch weer uitlopen en een plant worden. Als je een paardenbloem schoffelt, breek je de wortel vaak in verscheidene stukjes. Waar je één plant denkt te hebben weggeschoffeld, verschijnt na een tijdje een hele groep. Wil je niet dat hij zich verder uitzaait in je tuin, knip dan de bloemen direct na de bloei (en dus voor de zaadzetting) af.
Meer over planten voor vlinders