Stikstofdepositie negatief voor libellen van voedselarme milieus

Libellen zijn als aquatische insecten gevoelig voor veranderingen in het zoete water. Met veel soorten gaat het goed, maar juist bij de libellen van voedselarme milieus zien we dat veel soorten negatieve trends hebben. Eén van de factoren die hier een rol spelen is de te hoge stikstofdepositie die leidt tot voedselrijkdom en verzuring.

In Nederland is al lang relatief veel interesse in libellen. Hierdoor weten we veel over welke soorten waar voorkomen. Na dagvlinders is het zelfs de best bestudeerde groep insecten in Nederland. Doordat libellen als larve in het water leven, is vooral de toestand van het zoete water van belang voor het voorkomen van libellensoorten. Zoals vrijwel altijd bij ecologische vraagstukken is er niet één factor die bepaalt hoe het met deze groep gaat, maar zijn er veel factoren die tegelijk spelen. Klimaatverandering, inclusief de toename van droge zomers, heeft een flinke impact op de libellengemeenschap. Daarnaast zijn vervuiling van grond- en oppervlaktewater met zowel voedingsstoffen als pesticiden een probleem en zijn er interacties tussen de verschillende bedreigingen. Stikstofdepositie is ook nog steeds een belangrijk probleem voor Nederlandse libellen.

Sluipmoordenaar Stikstof

De hoge stikstofdepositie is, naast een juridisch en een beleidsmatig probleem, ook echt een probleem voor de natuur. Stikstof is de grootste drukfactor voor de natuur en de effecten ervan zijn zichtbaar in nagenoeg alle soortgroepen en in bijna alle natuurgebieden. Om dat in beeld te brengen maakt SoortenNL de reeks Sluipmoordenaar Stikstof waarin niet puur juridisch of beleidsmatig, maar vanuit de soorten gekeken wordt naar de invloed die stikstof heeft op de natuur. Die is – spoiler – enorm.

Lees verder

Sed posuere consectetur est at lobortis. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

Doe mee!