Foto: Amber van Amsterdam
Foto: Amber van Amsterdam

Een flextelling is een telling waarbij je tijdens een zelfgekozen wandeling de soorten doorgeeft die je bent tegengekomen. Het is wel belangrijk dat je een complete lijst van vlinder- of libellensoorten doorgeeft, in plaats van hier en daar een losse waarneming. Nog nooit gedaan? Probeer het eens uit! Het kost nauwelijks extra tijd als je al weleens wandelt, het is heel makkelijk én het levert gegevens op die we kunnen gebruiken voor onze trends van soorten!

Voordelen van een flextelling

Doordat je bij een flextelling álle soorten doorgeeft die je hebt gezien, weten we ook gelijk welke soorten je tijdens je wandeling juist niet hebt gezien. Hierdoor weten we ook hoe het bijvoorbeeld met de meer algemene soorten gaat, die je misschien niet meer als losse waarneming zou doorgeven, én we krijgen een beter beeld van de aantallen individuen ter plaatse.

Hoe doe je mee? 

Een flextelling kun je via verschillende apps doen. Welke je daarvan kiest maakt niet uit, ze hebben verschillende voordelen. Met de app ButterflyCount kun je bijvoorbeeld in heel Europa terecht, met Obsmapp kun je elke willekeurige soortgroep tellen en met LiveAtlas kun je tegelijkertijd de ene soortgroep wel en de andere niet compleet tellen. Je vindt deze apps in de PlayStore voor Android telefoons of de Apple Store voor iPhones.

Hoe verloopt een flextelling?

  • Bij de start van je wandeling zet je de gekozen app aan.
  • Tijdens het wandelen geef je alle waarnemingen van een bepaalde soortgroep door.
  • Je looproute wordt automatisch bijgehouden door de app.
  • Aan het einde van je wandeling beëindig je ook je telling in de app.
  • Je telling wordt als compleet pakket opgeslagen met de route.

Wat wij doen met de flextellingen

Om vlinders en libellen in Nederland goed te kunnen beschermen, is informatie nodig over de precieze verspreiding, dichtheden en veranderingen van de soorten. Voor de verspreiding kunnen we gebruikmaken van de waarnemingen van duizenden vrijwilligers in de Nationale Databank Flora en Fauna (waaronder die van Telmee.nl en Waarneming.nl), waarmee we een goed overzicht hebben van de meeste populaties in Nederland. Hiervoor kunnen we veel met de losse waarnemingen die worden doorgegeven.

Voor dichtheden van een bepaalde soort en veranderingen in de populatiegrootte zijn deze losse waarnemingen helaas maar zeer beperkt bruikbaar. Vaak ontbreken namelijk de aantallen, of is het niet duidelijk waar de aantalsschatting op slaat (de hele populatie of alleen één plekje?). 

Met flextellingen wordt dat anders. Doordat waarnemingen door worden geven via een app die ook de route en de tijd bijhoudt, én omdat alle waargenomen soorten vlinders en/of libellen worden doorgeven, weten we ineens heel precies wat waar en wanneer precies is gezien, en ook wat op die plek juist niet gezien is. Dat is minder relevant voor een verspreidingskaartje, maar juist heel belangrijk om trends over de tijd en dichtheden uit te kunnen rekenen. We zijn je dus erg dankbaar als je een flextelling doet!