Turks vlinderparadijs de Kackars

In het noordoosten van Turkije liggen de Kackars. In dit gebied komen meer dan 200 soorten dagvlinders voor, meer dan de helft van alle Turkse vlinders. Op Youtube zijn prachtige films te zien over de Kackars en haar vlinders.

De bergketen van de Kackars, met een oppervlakte van zo’n 1800m2 ligt parallel aan de Zwarte Zee in oost-westelijke richting. De hoogste top bereikt net geen 4000 m. De noordkant vangt de regen vanuit de Zwarte Zee op; er groeien dichte bossen met hoge naaldbomen waarin zich gemzen, reeën en wilde zwijnen verbergen. De zuidkant is kaal en open met uitgestrekte graslanden vol kleurrijke bloemen. Wolven en lynxen jagen hier op wilde moeflons en bezoar-geiten. In dit prachtige berggebied komen drie verschillende klimaatzones bij elkaar, resulterend in een enorme diversiteit aan planten- en diersoorten. Van de vele plantensoorten komen er 28 uitsluitend in de Kackars voor.
 
Het meest verbazingwekkend zijn de vlinders: er komen 201 soorten voor in deze streek. Dat is meer dan de helft van de 380 in Turkije voorkomende vlindersoorten. De meeste landen in Europa hebben minder dan 200 soorten.  En in Nederland kunnen we slechts 58 vlindersoorten tegenkomen. Twee soorten zijn in hun verspreiding beperkt tot de bergketen van de Kackars: het diepblauw blauwtje (Polyommatus merhaba) en het Artvinblauwtje (Polyommatus artvinensis). 54 vlindersoorten komen voornamelijk hier voor en voor 11 soorten ligt meer dan de helft van de verspreiding in Turkije in dit gebied. 

Sed posuere consectetur est at lobortis. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

Doe mee!