Uilen wakker door hoge temperatuur

Er zijn een aantal nachtvlinders die in oktober en november tevoorschijn komen. In de ‘echte’ winterperiode kruipen ze weer weg en gaan in rust tot februari, wanneer ze zich gaan voortplanten. Maar nu de nachttemperatuur weer flink omhoog gaat zijn ze ook weer te vinden. Je moet er wel wat voor doen. Ze komen af op licht, maar vooral op de zoete stroop die nachtvlinderaars op bomen smeren.

Stropen of smeren wordt dat genoemd en het werkt vooral in vroege voorjaar en najaar, als er weinig bloemen bloeien. Midden in de winter kan het ook werken, maar dan alleen als de nachttemperatuur boven de 5 graden is. Dat lijkt de komende dagen weer het geval en dan is het leuk om eens dat stropen te proberen. Je kunt de stroop vooraf klaarmaken. Ikzelf werk altijd met een flink grote pan, zodat ik voor een smeerbeurt of acht voldoende stroop heb. Ik gebruik appelstroop (5 potjes), een kilo suiker en een pot appelmoes. Die doe ik in de pan en verwarm ik, zodat de suiker oplost. Het hoeft niet te koken, maar gewoon flink warm worden. Als het weer is afgekoeld, tot een graad of 30, voeg ik nog wat droesem van een paar trappistenbiertjes toe. Dat zorgt er voor dat het mengsel een beetje gaat gisten en dat werkt prima om nachtvlinders te lokken. Rond zonsondergang, dus als het nog een beetje licht is, smeer je het op ooghoogte op bomen. Het hoeft geen grote plek te zijn, maar 10 bij 5 cm is prima. Een uurtje daarna, dus als het net donker is, ga je voorzichtig met je zaklamp de plekjes af en kijk je welke nachtvlinder er op zijn afgekomen.

Sed posuere consectetur est at lobortis. Nullam id dolor id nibh ultricies vehicula ut id elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit.

Doe mee!