Blauwvleugeluil

Peridroma saucia

blauwvleugeluil

Vliegtijd & gedrag

Half mei-half november in twee of drie generaties. De vlinders komen op licht en op smeer.

Verspreiding

Levenscyclus

Blauwvleugeluil

Rups: in Nederland te zien van juli tot ver in de herfst. De rups foerageert ´s nachts en verpopt zich in een holletje in de grond. De soort overwintert in Zuid-Europa als rups; kan de Nederlandse winters normaal gesproken niet overleven.

Verspreiding

Palearctische soort (in het zuiden inheems naar het noorden als trekker tot IJsland en Midden-Scandinavië).

Benaming

  • Engelse naam Pearly Underwing
  • Franse naam la Noctulelle blessée
  • Synoniemen Agrotis saucia
    Rhyacia saucia

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De doorschijnende achtervleugel heeft een blauwachtige parelmoerglans. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Peridroma: peridromos is er omheen lopen, naar de ring die om de niervlek loopt.saucia: saucius is gewond, naar de roodachtige tint op de voorvleugel, hetgeen op bloeden zou lijken.

Auteursnaam en jaartal
(Hübner, 1808)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 19-23 mm. Een vrij grote uil met een lange egaal gekleurde voorvleugel met een vrij spitse vleugelpunt. De kleur van de voorvleugel is variabel en loopt uiteen van vaalgeel met een donkerbruine tekening tot bijna effen zwartachtig bruin met roodbruin langs de voorrand en de achterrand. Bij lichtere exemplaren zijn de grote, doorgaans donkere niervlek en de lichte ringvlek goed zichtbaar; bij donkere exemplaren vallen ze niet altijd op. De doorschijnende achtervleugel heeft een blauwachtige parelmoerglans; de aders en de zoom zijn donkerder. Op de kop bevindt zich een korte grijze ‘hanenkam’.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Duinen

Open landschappen algemeen

Ruderale terreinen

Schrale graslanden

Planten

Klaver

Kool

Paardenbloem

Sla

Zuring

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden