Bleek blauwtje

Lysandra coridon

bleek blauwtje

Vliegtijd & gedrag

Rups: eind april-half juni. De soort overwintert als ei. De eitjes worden gelegd op de houtige delen van de waardplant in of nabij de strooisellaag, soms zelfs op strooisel of stenen nabij de waardplant. Het aantal individuen op de vliegplaatsen, dat betreffen dus vooral buitenlandse kalkgraslanden, kan bijzonder hoog zijn, ca 16 tot 1000 exemplaren per hectare. De vlinders drinken nectar uit kruiden of vloeistoffen uit uitwerpselen.

Verspreiding

Levenscyclus

Bleek blauwtje

Ei-afzet

Rups

Verspreiding

Benaming

  • Engelse naam Silbergrüner Bläuling
  • Duitse naam l'Argus Bleu Nacré
  • Franse naam kalkblauwtje
    paardenhoefklaver-blauwtje
  • Oud Nederlandse naam Polyommatus coridon
    Lycaena coridon

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Poda, 1761)

Auteursnaam en jaartal

Trends

Herkenning

Tot 16 mm; vrij dik, naar de uiteinden versmald en afgeplat naar de randen; lichaam groen met twee gele lengtebanden over de rug en onder de zwarte spiracula een dubbele gele streep; kop glimmend zwart, in het lichaam teruggetrokken.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Kalkgraslanden

Planten

Hoefklaver

Kroonkruid

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden