Bosrandparelmoervlinder

Fabriciana adippe

bosrandparelmoervlinder

Vliegtijd & gedrag

Rups: eind maart-eind juni. De eieren worden afgezet op strooisel vlakbij de waardplant en overwinteren daar. De rups verlaat vlak voor de verpopping de waardplant en maakt een tentvormig spinsel van bladeren waarin hij zich verpopt. De eitjes worden afgezet op strooisel nabij de waardplant. Vlak voor de verpopping verlaat de rups de waardplant en spint een tent van bladeren waarin hij zich bovenin verpopt. De dichtheid is gemiddeld, circa 4 vlinders per hectare. De vlinders zijn vooral actief bij zonnig weer en vliegen snel. Zij rusten in de bovenste takken van bomen. Daardoor is deze soort lastig te vinden. De mannetjes houden patrouillevluchten.

Verspreiding

Levenscyclus

Bosrandparelmoervlinder

Rups

Verspreiding

Benaming

  • Engelse naam Märzveilchenfalter
    Feuriger Perlmutterfalter
  • Duitse naam Le Moyen Nacré
  • Franse naam adippevlinder
    bosparelmoervlinder
    bruine parelmoervlinder
    viooltjesparelmoervlinder
  • Oud Nederlandse naam Argynnis cydippe

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Denis & Schiffermüller, 1775)

Auteursnaam en jaartal

Trends

Herkenning

Tot 38 mm; lichaam roodachtig bruin of donkerbruin met een witte lengtestreep over de rug die met een aantal driehoekige, zwarte vlekjes is aangevuld; doorns bleek roodachtig bruin of roze; kop roodachtig bruin.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bosachtige gebieden

Bospaden

Bosranden

Kalkgraslanden

Planten

Ereprijs

Vingerhoedskruid

Viooltje

Weegbree

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden