Bosrankvlinder

Thyris fenestrella

bosrankvlinder

Vliegtijd & gedrag

Half mei-begin augustus in twee generaties. De vlinders zijn overdag actief, maar uitsluitend bij hogere temperaturen; het is een uitgesproken warmteminnende soort. De vlinders bezoeken bloemen van onder andere braam en de mannetjes zijn goed te lokken met feromoonpreparaten.

Verspreiding

Levenscyclus

Bosrankvlinder

Rups: juni-september. De rups, die een onaangename wantsengeur verspreidt, leeft in een kokertje dat gemaakt wordt door bladeren van bosrank samen te spinnen. De soort overwintert als pop, eveneens tussen samengesponnen bladeren van de waardplant.

Verspreiding

Van het noorden van het Iberisch schiereiland, via Midden- en Zuid-Europa (niet op de Balearen, op Corsica en Sardinië) tot Klein-Azië en de Oeral. Naar het noorden: niet in Noord-Frankrijk, niet in de Benelux en in Duitsland tot de lijn Aken - Hannover - Cottbus.

Benaming

  • Duitse naam Waldreben-Fensterflecken
  • Franse naam le Pygmée
    le Sphinx-Pygmée
  • Oud Nederlandse naam dwerglandkaartje

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De bosrankvlinder heeft bosrank als waardplant.De oude naam dwerglandkaartje is vervangen om verwarring met het landkaartje te vermijden. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Auteursnaam en jaartal
(Scopoli, 1763)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 8-9 mm. Deze kleine nachtvlinder is goed te herkennen aan de doorzichtige vlakjes in het middenveld van de voorvleugel. De voorvleugel is verder grijsachtig bruin met in het zoomveld en langs de voorrand opvallende gele vlekjes. Over het zwartachtige achterlijf lopen enkele lichte dwarsbandjes.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bosranden

Planten

Clematis

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden