Bremvisstaartje

Nola holsatica

bremvisstaartje

Vliegtijd & gedrag

Verspreiding

Levenscyclus

Bremvisstaartje

Vlinder

Museum

Verspreiding

Benaming

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Visstaartje is een al lang bestaande naam. In 'Onze vlinders' van Ter Haar wordt ze al gebruikt. De naschuivers van sommige rupsen uit deze familie hebben wel wat weg van een vissenstaart. De toevoeging brem heeft te maken met de waardplant van deze soort. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Nola: Nola is een stad in Campania. Als deze stad inderdaad de basis is voor deze naam is het wellicht de oudste naam met geografische achtergrond, nog een jaar eerder dan Ochsenheimer ermee begon. Het is de enige geografische naam die Leach maakte. Leach plaatste dit genus bij de Tortriciden; hijzelf gaf geen enkele toelichting.

Auteursnaam en jaartal
(Sauber, 1916)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Lijkt sterk op contrastrijke exemplaren van het licht visstaartje (N. aerugula) waarvan deze soort vroeger als ondersoort werd gerekend. Het uiterlijk van het bremvisstaartje wordt gedomineerd door drie donkere getande dwarslijnen op de voorvleugel: de donker afgezette binnenste- en buitenste dwarslijn en de golflijn. Ook opvallend is de donkere vlek halverwege de voorrand, in feite het uiteinde van de buitenste dwarslijn die, evenals bij het licht visstaartje via een haakse hoek, daar op de voorrand uitkomt. De binnenste dwarslijn is gebogen. Het middenveld is meestal iets donkerder dan de rest van de vleugel. Kenmerkend voor dit visstaartje is de opvallende, donkere brede middelste dwarslijn op de lichte achtervleugel. Het bremvisstaartje mist duidelijke schubbenpuistjes.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Planten

Bosbes

Brem

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden