Vliegtijd & gedrag
Half juni-begin augustus in één generatie. De vlinders komen op smeer en op licht.
- Snel naar
- Waarnemingen
- Levenscyclus
Verspreiding
Levenscyclus
Donker visstaartje
Rups: augustus-juni. De soort overwintert als jonge rups en verpopt zich in een cocon op de waardplant.

Vlinder

Museum
Verspreiding
Heel Europa, noordelijk tot Zuid-Engeland en Zuid-Scandinavië; naar het oosten tot Klein-Azië.
Benaming
- Engelse naam Small Black Arches
- Duitse naam Hellgraues Graueulchen
-
Franse naam
la Nole des chênes
la Nole striolée - Oud Nederlandse naam lindebeertje
-
Synoniemen
Roeselia strigula
Nola strigula
Hercyna strigulalis
Nola strigulalis
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
Het donker visstaartje is de donkerste van de groep. Visstaartje is een al lang bestaande naam. In 'Onze vlinders' van Ter Haar wordt ze al gebruikt. De naschuivers van sommige rupsen uit deze familie hebben wel wat weg van een vissenstaart. Meer over Nederlandse namen
Toelichting wetenschappelijke naam
Meganola: megas is groot. Heeft veel overeenkomst met het genus Nola, maar de soorten die ertoe behoren zijn gemiddeld iets groter.strigula: strigula is een klein lijntje, naar de lijntjes op de voorvleugel.
Auteursnaam en jaartal
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Trends
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Herkenning
Voorvleugellengte: 9-11 mm. Dit visstaartje heeft een grijsachtige voorvleugel met enkele tamelijk onregelmatige zwarte dwarslijnen. De buitenste dwarslijn is sterk getand, de binnenste dwarslijn is S-vormig. Er is geen duidelijke middenband. In de buitenste zone liggen kleine maar duidelijke zwarte streepjes, die soms een soort dwarsband vormen. De achtervleugel is bruin en heeft een duidelijke middenstip.