Ernstig bedreigd

Eppedwergspanner

Eupithecia selinata

eppedwergspanner

Vliegtijd & gedrag

Eind mei-begin augustus in één generatie.

Verspreiding

Levenscyclus

Eppedwergspanner

Rups: juni-september. De rups leeft eerst op de bladeren, daarna op de bloemen en zaden van de waardplant. De soort overwintert als pop.

Verspreiding

In het oosten tot Japan en in het westen sterk verbrokkeld tot Spanje en Frankrijk, in het zuiden tot Italië en Bulgarije. Komt voor in de meeste Centraal-Europese landen, niet op de Britse eilanden en ook in Zuid-Europa schaars. In Scandinavië alleen in Zuid-Zweden en Finland. Daar relatief zeldzaam evenals in Denemarken waar ze pas in 1970 werd vastgesteld (Björn et al. 1976). Ontbreekt in Noorwegen.

Benaming

  • Duitse naam Silgen-Blütenspanner
  • Franse naam l'Eupithécie du persil
  • Synoniemen Tephroclystia selinata

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Alle soorten uit het Genus Eupithecia plus nog een aantal andere kleine spanners zijn samengebracht onder de groepsnaam dwergspanner.Grote watereppe is een van de schermbloemigen die de waardplanten van deze dwergspanner vormen. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Eupithecia: eu is goed, goedig en pithex, pithekos is een dwerg. De vlinders hebben een aantrekkelijk uiterlijk en zijn klein. Haworth schrijft: mooie vlinders, als ze rusten zien ze er prachtig uit: de vleugels gespreid en vlak, elegant gedrukt tegen de ondergrond; eigenlijk helemaal ontworpen om ze in vlinderkasten te verzamelen.

Auteursnaam en jaartal
Herrich-Schäffer, 1861

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 9-12 mm. Lijkt op de egale dwergspanner (E. absinthiata) maar is kleiner. Heeft een zijdeachtige glans op de vleugels. De tekening op de voorvleugel is onduidelijk en in de binnenrandhoek ligt geen witte vlek.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Slootkanten

Wegbermen

Weilanden

Planten

Berenklauw

Engelwortel

Grote watereppe

Torkruid

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden