Florida-uil

Spodoptera exigua

florida-uil

Vliegtijd & gedrag

Deze trekvlinder wordt vooral gezien in de maanden juni-oktober. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken honingdauw en bloemen van onder andere vlinderstruik en klimop.

Verspreiding

Levenscyclus

Florida-uil

In warmere streken is deze soort het hele jaar door actief; in de Benelux worden rupsen in de periode juli-november waargenomen.

Verspreiding

Een kosmopolitische verspreiding met voorkeur voor de tropische en subtropische zones. In gematigde regionen is zij vooral trekvlinder. In Europa vastgesteld in alle landen (behalve IJsland) maar als standvlinder alleen in de warmere delen rond de Middellandse Zee.

Benaming

  • Engelse naam Small Mottled Willow
  • Duitse naam Orangefleck-Seidenglanzeule
    Knöterich-Seidenglanzeule
  • Franse naam la Noctuelle exiguë
  • Synoniemen Caradrina exigua
    Laphygma exigua

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De eerste exigua's die in Nederland werden aangetroffen, zaten in een partij Gerbera's geïmporteerd uit Florida. Pas later kwam deze soort naar ons land als trekvlinder uit het zuiden.In tuinbouwkringen heet deze vlinder floridamot. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Spodoptera: spodos is asdeeltjes, stof en pteron is een vleugel. De grondkleur is grijs en korrelig.exigua: exiguus is klein. De vleugelwijdte is kleiner dan die van nabije familieleden.

Auteursnaam en jaartal
(Hübner, 1808)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 13-14 mm. Deze dofbruine uil heeft een opvallend smalle voorvleugel en een karakteristieke rusthouding waarin de vleugels enigszins rond het lichaam gedrapeerd worden. De niervlek en de ringvlek zijn lichtroze of oranje van kleur.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bosranden

Hellingen

Planten

Kruiskruid

Nachtschade

Paardenbloem

Roos

Stalkruid

Zuring

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden