Vliegtijd & gedrag
Mei-eind juli in één generatie. De vlinders komen op licht en op smeer.
- Snel naar
- Waarnemingen
- Levenscyclus
Verspreiding
Levenscyclus
Geoogde w-uil
Rups: juli-oktober. De rups, die in een groene en een bruine vorm voorkomt, foerageert zowel ´s nachts als overdag. De soort overwintert als pop in een cocon in de grond.

Rups

Vlinder
Verspreiding
Van Spanje noord- en oostwaarts via heel Europa en de gematigde zone tot Oost-Azië (Japan). In Europa naar het noorden tot Midden-Scandinavië en naar het zuiden tot het Middellandse Zeegebied (inclusief Italië en Griekenland) en verder via de Kaukasus tot de Midden-Aziatische gebergten.
Benaming
- Engelse naam Beautiful Brocade
- Duitse naam Pfeilflecken-Kräutereule
- Franse naam la Noctuelle contiguë
-
Synoniemen
Mamestra contigua
Hadena contigua
Polia contigua
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
De w-uilen zijn Lacanobia-soorten en hebben tegen de achterrand van de voorvleugel een duidelijke w.De ogen worden gevormd door de ronde vlekken. Meer over Nederlandse namen
Toelichting wetenschappelijke naam
Lacanobia: een foute schrijfwijze van lachanobia; lakhana is groenten en bioo is leven. Het oorspronkelijke genus was uitgebreider en omvatte ook een aantal groente-eters, zoals M. brassicae.contigua: contiguus is rakend aan, naast. Bedoeld wordt dichtbij D. trifolii die na contigua komt. Beide waren geplaatst in een groep waarvan de rupsen fourageerden op de ganzevoetfamilie. Zo redeneert althans Pickard. Spuler en Macleod hebben weer andere soorten op het oog waar contigua zo dichtbij stond.
Auteursnaam en jaartal
(Denis & Schiffermüller, 1775)
Trends
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Herkenning
Voorvleugellengte: 16-19 mm. Opvallend is het gemarmerde uiterlijk van de voorvleugel dat veroorzaakt wordt door diverse witachtige vlekken op een grijsachtige ondergrond en de vaak rozeachtige of oranjebruine tint. Het beste kenmerk is een duidelijke witachtige V die in rusthouding over de beide voorvleugels te zien is. Deze V wordt gevormd door de witte ringvlekken, de witte vlekken in de binnenrandhoeken en de daartussen liggende langwerpige lichte vlekken. Net als bij de andere Lacanobia-soorten heeft de golflijn in het midden een duidelijke W.