Vliegtijd & gedrag
Half mei-half juli in één generatie. De vlinders komen op smeer en soms op licht. Overdag worden ze soms rustend op berkenstammen aangetroffen.
- Snel naar
- Waarnemingen
- Levenscyclus
Verspreiding
Levenscyclus
Gerande marmeruil
Rups: augustus-mei. De soort overwintert als jonge rups tussen lage vegetatie en verpopt zich in de grond.

Vlinder
Verspreiding
Midden- en Noord-Europa tot Midden-Scandinavië. Naar het oosten via de gematigde zone tot Oost-Azië (Amoergebied). In het zuiden Zuid-Frankrijk, Noord-Italië, de Balkan, de Zwarte Zee en verder tot Midden-Azië.
Benaming
- Engelse naam Silvery Arches
- Duitse naam Birken-Blättereule
-
Franse naam
la Noctuelle teinte
la Noctuelle du bouleau -
Synoniemen
Luperina hepatica
Polia tincta
Mamestra tincta
Hadena tincta
Aplecta tincta
Polia tricoma
Polia trimaculosa
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
De marmeruilen hebben een gemarmerde tekening.Deze mooie uil heeft een kenmerkende achterrand op de voorvleugels. Meer over Nederlandse namen
Toelichting wetenschappelijke naam
Polia: polios is grijs, wijzend op de grondkleur van een aantal soorten binnen dit genus.
Auteursnaam en jaartal
(Clerck, 1759)
Trends
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Herkenning
Voorvleugellengte: 21-25 mm. Deze uil is te herkennen aan de sterk gemarmerde, glanzende grijsachtige voorvleugel; ook rood-, zilver- of blauwachtig bestoven exemplaren komen voor. De golflijn is aan de binnenzijde op drie plaatsen afgezet met zwart, wat vooral in de binnenrandhoek duidelijk zichtbaar is. Op het grijze borststuk bevinden zich roodachtige haarbosjes.