Gestreepte bremspanner

Perconia strigillaria

gestreepte bremspanner

Vliegtijd & gedrag

Half mei-begin juli in één generatie. De vlinders worden gemakkelijk opgejaagd en vliegen soms overdag. Ze zijn vooral na de schemering actief en komen in kleine aantallen op licht.

Verspreiding

Levenscyclus

Gestreepte bremspanner

Rups: augustus-mei. De soort overwintert als jonge rups en verpopt zich in een aan de waardplant vastgehechte cocon.

Verspreiding

Van de Britse eilanden via Midden- en Oost-Europa tot in Siberië en Mongolië; in het zuiden: van het westelijke Middellandse Zeegebied via de Balkan, de Zwarte Zee en Klein-Azië tot Trans-Kaukasië; in het noorden tot Zuid-Scandinavië.

Benaming

  • Engelse naam Grass Wave
  • Duitse naam Heide-Streifenspanner
  • Franse naam la Phalène des landes
    l'Etrille
  • Oud Nederlandse naam bruingrijze bremspanner
  • Synoniemen Aspilates strigillaria
    Selidosema strigillaria
    Cabera strigillaria
    Perconia fuscosignaria
    Perconia grisearia

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Heide maar ook brem zijn de waardplanten van deze spannersoort.Gesptreepte omdat over voor- en achtervleugel evenwijdige lijnen lopen. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Perconia: peri- in samenstellingen is allemaal en konos is stoffig; alle negen soorten die Hübner in dit genus bijeen bracht hebben een stoffig uiterlijk.strigillaria: strigilla is een verkleining van striga is een groef, een rimpel, een lijn; naar de fijne lijntjes op de voorvleugels.

Auteursnaam en jaartal
(Hübner, 1787)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 15-20 mm. De enigszins puntige vleugels hebben een zilvergrijze kleur met verspreid liggende bruine strepen en zijn dicht bezet met fijne bruine spikkels. Meestal lopen er vier strepen over de voorvleugel en drie over de achtervleugel, maar één of twee daarvan zijn soms gereduceerd of afwezig. De intensiteit van de tekening is erg variabel, zelfs bij exemplaren op dezelfde locatie. Het mannetje heeft breed geveerde antennen.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Heiden

Planten

Brem

Gaspeldoorn

Struikhei

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden