Gestreepte pijlstaart

Hyles livornica

gestreepte pijlstaart

Vliegtijd & gedrag

Mei-september. De vlinders vliegen vooral in de schemering en net voor zonsopkomst. Ze bezoeken bloemen en komen op licht. Tijdens de trek is deze pijlstaart ook overdag actief.

Verspreiding

Levenscyclus

Gestreepte pijlstaart

Rups: juni-september. Er zijn twee rupsenvondsten bekend uit Nederland. De rups verpopt zich in een losse cocon op de grond. De soort is niet in staat om in Nederland te overwinteren.

Verspreiding

In de tropen en subtropen van Afrika en Azië. In Europa als standvlinder langs de kust van de Middelllandse Zee en op de daar liggende eilanden en op Madeira en de Canarische eilanden. Als ongeregelde trekker bereikt hij West-, Midden- en Oost-Europa naar het noorden tot de Britse eilanden en Scandinavië.

Benaming

  • Engelse naam Striped Hawk-moth
  • Duitse naam Linienschwärmer
  • Franse naam le Sphinx livournien
    le Sphinx orangé
  • Synoniemen Celerio livornica
    Spectrum livornica
    Celerio lineata livornica
    Hyles lineata

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Pijlstaart verwijst naar het staartje of 'pijl' op het laatste segment van de rups. Op de vleugels ligt een mooie tekening van witte strepen. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Hyles: Hyles was een van de Centauren, een woest ras, half man half paard; zij werden verondersteld te leven in Thessaly.

Auteursnaam en jaartal
(Esper, 1780)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 33-42 mm. Een olijfgroene pijlstaart met een smalle lichte diagonale band en opvallende witte aders op de voorvleugel. Ook de twee witte lussen aan de bovenzijde van het borststuk vallen op.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bospaden

Bossen

Open landschappen algemeen

Tuinen

Planten

Teunisbloem

Walstro

Weegbree

Wilgenroosje

Zuring

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden