Gevlamde uil

Actinotia polyodon

gevlamde uil

Vliegtijd & gedrag

Begin mei-eind augustus in twee generaties; heel soms een partiële derde generatie in september-oktober. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen; soms zijn ze ook overdag actief.

Verspreiding

Levenscyclus

Gevlamde uil

Rups: juni-september. De rups is zowel ´s nachts als overdag actief. De soort overwintert als pop in de grond. Verpopping kan mogelijk ook in een spinsel op de plant plaatsvinden.

Verspreiding

Europa met uitzondering van enige gebieden bij de Middellandse Zee. Naar het zuiden tot Noord-Spanje, Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en de Balkan (zonder Griekenland). Naar het noorden tot Zuid-Engeland en Midden-Scandinavië. Naar het oosten Klein-Azië, de Kaukasus en Midden-Azië tot de Grote Oceaan (Sachalin, de Koerilen, Korea, Japan)

Benaming

  • Engelse naam Purple Cloud
  • Duitse naam Vielzahn-Johanniskrauteule
  • Franse naam la Noctuelle clairvoyante
    la Camonmillière
  • Oud Nederlandse naam veertje
  • Synoniemen Chloantha polyodon
    Chloantha perspicillaris
    Cloantha perspicillaris

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De tekening op de voorvleugels heeft een vlammend karakter. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Actinotia: akte is een verheven plaats, iets belangrijks en noton is de achterkant. Dit wijst op de dorsale pluim op het achterlijf.polyodon: poly is veel en odous, odontos is een tand. Verwijzend naar de rij pijlvormige subterminale tekens op de voorvleugels.

Auteursnaam en jaartal
(Clerck, 1759)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 13-15 mm. De markante tekening en de purperachtige tint op de bruinachtige voorvleugel zijn kenmerkend. Opvallend zijn de witachtig omrande niervlek die de vorm heeft van een oor en het licht gekleurde gedeelte bij de vleugelpunt met de scherpe pijlvormige punten die tot in de franje uitsteken. In het wortelveld bevindt zich een lange, naar buiten wijd uitlopende en aan het eind gespleten wigvormige strook, met daarnaast een zwartachtige wortelstreep. De achtervleugel is bruinachtig.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Heiden

Open landschappen algemeen

Spoordijken

Wegbermen

Planten

Hokjespeul

Sint-Janskruid

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden