Gevlekte groenuil

Moma alpium

gevlekte groenuil

Vliegtijd & gedrag

Begin mei-begin augustus in één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken ´s nachts honingdauw; overdag worden ze soms rustend aangetroffen op een eikenstam.

Verspreiding

Levenscyclus

Gevlekte groenuil

Rups: juni-september. De rupsen zitten vooral in de kruinen van bomen; eerst leven ze in groepen bij elkaar, later solitair. De soort overwintert als pop, soms meerdere jaren, in een stevige cocon in de strooisellaag.

Ei-afzet

Cocon

Verspreiding

In nagenoeg heel Europa van Zuid-Spanje, Midden-Italië en Bulgarije in het zuiden tot Zuid-Engeland, Zuid-Zweden, Midden-Finland en de Oeral in het noorden. Naar het oosten dwars door Midden-Azië tot Sachalin, de Koerilen, Korea en Japan. Naar het zuiden tot Noord-Turkije, de Kaukasus en Tien shan (Draudt, 1950).

Benaming

  • Engelse naam Scarce Merveille du Jour
  • Duitse naam Seladoneule
  • Franse naam l'Avrilière
  • Oud Nederlandse naam alpiumuiltje
  • Synoniemen Diphtera alpium
    Daseochaeta alpium
    Moma orion
    Diphtera orion

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De groenuilen hebben groen op de voorvleugels.Groene vlekken vormen met zwarte tekening deze zeer fraaie vlinder. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Moma: Momus is de god van de spot. Dit werd ingegeven door Trichosea ludifica (Linnaeus, 1758, ludifico is spotten 'simillima Ph. aprilinae), een niet Nederlandse soort die door Hübner in dit genus werd opgenomen.alpium: alpes, alpium zijn de Alpen of bergen in het algemeen. De plaats van het type-exemplaar is Göteborg, een Zweedse zeehaven. Deze plaatsnaam wordt opgegeven alleen omdat het tijdschrift waarin de publicatie stond, werd uitgegeven in Göteborg. De vlinder zelf kan goed in de bergen meer landinwaarts, zijn gevangen.

Auteursnaam en jaartal
(Osbeck, 1778)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 17-20 mm. De enige groen, zwart en wit gekleurde uil die in de (voor)zomer vliegt. De korstmosgroene voorvleugel heeft een witachtige voorrand en twee witachtige lengtestrepen. De zwarte tekening bestaat ruwweg uit drie dwarsbanden, waarvan die in het wortelveld en die in het zoomveld meestal het sterkst aanwezig zijn. Langs de achterrand bevinden zich twee bruine vlekken.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bossen

Struwelen

Planten

Berk

Beuk

Eik

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden