Gouden daguil

Synthymia fixa

gouden daguil

Vliegtijd & gedrag

In het buitenland: april-juli.

Verspreiding

Levenscyclus

Gouden daguil

Verspreiding

De gouden daguil komt voor in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Benaming

  • Duitse naam Admiral
  • Franse naam l'Orangée
    la Noctuelle du dartrier

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De daguilen kunnen overdag vliegend worden aangetroffen.Meer over Nederlandse namen Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Synthymia: sunthema is gevestigd, vast liggend. Deze naam lijkt een Griekse vorm van de soortnaam fixa, de enige soort die Hübner in dit genus plaatste. In 1808 echter had hij voor deze soort de naam monogramma gebruikt en toen hij 15 jaar later het genus gestalte gaf, handhaafde hij die naam. De prioriteitsregels waren er toen nog niet. Het is redelijk om aan te nemen dat Hübner wist dat fixa en monogramma synoniemen waren maar hij gaf er de voorkeur aan om zijn eigen naam te gebruiken.fixa: fixus is gevestigd, vast liggend. Een moeilijk onder te brengen soort; toen zijn plaats in het systeem eindelijk vast lag, bleef de naam een getuigenis van het met veel moeite behaalde resultaat.

Auteursnaam en jaartal
(Fabricius, 1787)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 16-18 mm. Vanwege de oranjegele achtervleugel met de smalle bruine zoom doet deze overdag vliegende uil enigszins denken aan de dwerghuismoeder (Panemeria tenebrata). De grondkleur van de voorvleugel is licht grijsachtig geel tot grijs en daarop valt het donkere bandenpatroon goed op. Kenmerkend is de smalle lichte lijn die vanuit het lichte veld aan de binnenzijde van de relatief smalle donkere middenband dwars door deze band loopt; soms komt deze lijn niet verder dan halverwege de middenband en soms ontbreekt de lijn geheel. In het zoomveld valt tussen de donkere banden de lichte golflijn op.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Planten

Pekklaver

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden