Groenbandspanner

Hydriomena impluviata

groenbandspanner

Vliegtijd & gedrag

Eind april-eind juli in één generatie; in gunstige jaren is een partiële tweede generatie in september mogelijk. De vlinders komen op licht. Ze vliegen soms overdag en zijn gemakkelijk van bladeren en boomstammen op te jagen.

Verspreiding

Levenscyclus

Groenbandspanner

Rups: juli-oktober. De rups foerageert ´s nachts en verbergt zich overdag tussen samengesponnen bladeren. De soort overwintert als pop, vaak onder losse schors van de waardplant.

Verspreiding

Niet zo ver naar het oosten als H. furcata; niet op IJsland en niet in enig land van Centraal-Azië; ook niet in Noord-Amerika.

Benaming

  • Engelse naam May Highflyer
  • Duitse naam Erlen-Palpenspanner
  • Franse naam la Larentie arrosée
  • Oud Nederlandse naam groen gebandeerde vlinder
  • Synoniemen Cidaria impluviata
    Hydriomena autumnalis
    Larentia autumnalis
    Hydriomena coerulata
    Cidaria coerulata
    Larentia coerulata
    Cidaria trifasciata

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De bandspanners hebben een bandtekening dwars over de vleugels.Voor deze soort is groen gebandeerde vlinder een al lang bestaande naam die al gebruikt wordt door Ter Haar in 'Onze vlinders' (begin vorige eeuw). Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Hydriomena: hudria is een watervoorraad en meno is heeft te maken met.impluviata: impluvium is een vierkant waterbassin midden in een Romeins huis waar regenwater naartoe werd geleid. De rups leeft in een spinsel op els en iedereen die wel eens gewerkt heeft met spinsels weet dat die regenwater (pluvia) kunnen vasthouden. Dat is ook de ervaring van Dennis & Schiffermüller geweest en het kan goed zijn dat Hübner iets dergelijks voor ogen had met zijn Hydriomena.

Auteursnaam en jaartal
(Denis & Schiffermüller, 1775)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 13-16 mm. Deze spanner heeft net als de variabele spanner (H. furcata) een karakteristieke schouder. In en bij de vleugelpunt bevinden zich twee of drie korte schuin achter elkaar liggende puntige streepjes en soms een schuin streepje in de uiterste vleugelpunt. Hoewel ook dit een variabele soort is, zijn de meeste exemplaren grijs of groenachtig grijs met een tamelijk brede witachtig grijze middenband; roodachtig gekleurde vormen komen niet voor.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Rivieroevers

Uiterwaarden

Vochtige loofbossen

Planten

Els

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden