Groot geaderd witje

Aporia crataegi

groot geaderd witje

Vliegtijd & gedrag

Midden mei-midden juli in één generatie.

Verspreiding

Levenscyclus

Groot geaderd witje

Rups: begin juli-half juni. De rupsen leven in groepen en overwinteren in een gezamenlijk spinsel van samengesponnen bladeren. De rups verpopt zich als een gordelpop aan een takje van de waardplant.

Verspreiding

De soort komt in grote delen van Europa voor.

Benaming

  • Engelse naam Black-veined White
  • Duitse naam Baumweissling
  • Franse naam Le Gazé
  • Oud Nederlandse naam boomwitje
    geaderd witje
  • Synoniemen Pieris crataegi
    Aporia transiens
    Aporia transitoria

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
Aporia: a is moeilijkt en poros is enge doorgang. Aporia is een moeilijk passeerbare hindernis. Mogelijk slaat dit op de onverklaarbare fluctuatie in de aantallen (Macleod).crataegi: crataegus is meidoorn, de waardplant.

Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1758)

Trends

Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.

Herkenning

Voorvleugellengte: 28-33 mm. De zwarte voorvleugeladers zijn zowel op de boven- als op de onderkant duidelijk te zien; op de vleugels bevinden zich geen zwarte vlekken. Bij het mannetje is de voorvleugel wit beschubd, bij het vrouwtje is deze vrijwel kaal en doorzichtig.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bosranden

Hooilanden

Struwelen

Weilanden

Planten

Lijsterbes

Meidoorn

Peer

Sleedoorn

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden