Grote drietand

Acronicta cuspis

grote drietand

Vliegtijd & gedrag

Begin mei-half augustus in twee generaties. De vlinders komen op licht en op smeer.

Verspreiding

Verspreiding

Europa van Noord-Spanje, Noord-Portugal, Noord-Italië en Bulgarije in het zuiden tot de Noordzeekust, Denemarken, Midden-Zweden en Zuid-Finland (één oude vangst in Zuid-Noorwegen) in het noorden. Opgaven uit Marokko (Rungs, 1979), Sicilië, Sardinië (Mariani, 1941) en Griekenland (Thurner, 1967) dienen nader te worden gecontroleerd. In Azië van Klein-Azië tot het Amoer-Oessoeri-gebied, Noord-China, de Koerilen, Korea en Japan (ook hier is nog veel bevestiging nodig).

Benaming

  • Duitse naam Erlen-Pfeileule
  • Franse naam la Cuspide
  • Synoniemen Acronycta cuspis
    Apatele cuspis

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Deze Acronicta cuspis is een iets grotere uitvoering van Acronicta tridens, drietand. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Acronicta: akronux is het vallen van de avond. Waarschijnlijk heeft deze naam dezelfde strekking als Noctua, in de nacht. Dit genus heeft immers geen enkele binding met de avondschemering.cuspis: cuspis is een punt, een speer, naar de duidelijke dolkfiguurtjes op de voorvleugels.

Auteursnaam en jaartal
(Hübner, 1813)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 18-21 mm. Deze uil lijkt sterk op de psi-uil (A. psi) en de drietand (A. tridens), maar is iets groter. De zwarte tekening is vrij grof. Bij verse exemplaren is aan de bovenzijde van het borststuk een zwarte lengtestreep zichtbaar.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Vochtige loofbossen

Planten

Els

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden