Kalkgraslanddikkopje

Spialia sertorius

kalkgraslanddikkopje

Vliegtijd & gedrag

Meestal één generatie van half mei-eind juni, soms een kleine tweede generatie in augustus.

Verspreiding

Levenscyclus

Kalkgraslanddikkopje

Rups: begin juni-begin mei. De eieren worden afzonderlijk afgezet op de bloemdekblaadjes van de vrouwelijke bloemen. De soort overwintert als volgroeide rups in de strooisellaag. De eitjes worden afgezet op de bloemdekblaadjes van de vrouwelijke bloemen. Op de onderste, mannelijke bloemen, worden geen eitjes afgezet. Meestal deponeert het vrouwtje de eitjes op planten met een korte bloeistengel die in een lage kruidenrijke vegetatie groeien.De rupsen leven bij de vruchtjes. De volwassen rups overwintert tussen losjes bijeengesponnen bladeren in de strooisellaag.Al begin mei verschijnen de vlinders, die nectar drinken van verschillende kruiden. Het aantal individuen op de vliegplaatsen kan hoog zijn, circa 64 individuen per hectare.

Verspreiding

Het kalkgraslanddikkopje komt voor in een groot deel van Zuid- en Midden-Europa.

Benaming

  • Engelse naam Red Underwing Skipper
  • Duitse naam Wiesenknopf-Puzzlefalter
    Roter Würfel-Dickkopffalter
  • Franse naam Le Roussâtre
  • Oud Nederlandse naam pimperneldikkopje
  • Synoniemen Powellia sertorius
    Spialia sao
    Spialia sertoria
    Syrichtus sao
    Hesperia sao
    Spialia hibiscae

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam

Auteursnaam en jaartal
(Hoffmannsegg, 1804)

Trends

Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.

Herkenning

Voorvleugellengte: circa 11 mm. Verse exemplaren van dit kleine dikkopje zijn te herkennen aan de steenrode onderkant van de achtervleugels. Op de bovenkant van de voorvleugel bevindt zich een geordende rij witte vlekken. De grote lichte vlek langs de binnenrand van de onderkant van de achtervleugel wordt door een donkere ader in twee delen gesplitst. De grote lichte vlek staat niet in één rij met de andere vlekken.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Kalkgraslanden

Schrale graslanden

Planten

Pimpernel

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden