Koningspage

Iphiclides podalirius

koningspage

Vliegtijd & gedrag

De koningspage vliegt in één tot drie generaties. Zwervers die in Nederland worden gezien zijn van de eerste generatie die in mei en juni vliegt of van de tweede generatie die in augustus en september vliegt.

Verspreiding

Levenscyclus

Koningspage

Er zijn geen waarnemingen van rupsen bekend in Nederland. De soort overwintert als pop in de kruidlaag. De eieren worden afgezet op bladeren van kleine struikjes van de waardplant.

Cocon

Verspreiding

Van Europa, met uitzondering van Britse eilanden en Scandinavië, naar het oosten tot China. Naar het noorden tot plm de 52e breedtegraad. Vlinders die daarboven worden waargenomen zijn zeldzame trekkers. Komt ook voor in Noord-Afrika. Het zwaartepunt ligt rond de Middellandse Zee.

Benaming

  • Engelse naam Scarce Swallowtail
  • Duitse naam Segelfalter
  • Franse naam Le Flambé
    Voilier
  • Synoniemen Graphium podalirius
    Papilio podalirius

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
Iphiclides: iphiclides is iemand die een relatie heeft met Iphicles, een halfbroer van Hercules.podalirius: Podalirius is de broer van Macaon en ook arts in de Troje-oorlog.

Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1758)

Trends

Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.

Herkenning

Voorvleugellengte: 32-39 mm. De grondkleur van boven- en onderkant van de vleugels is wit tot crèmekleurig. Op de bovenkant van de voorvleugel bevinden zich enkele zwarte strepen die dwars over de vleugel lopen. Op de bovenkant van de achtervleugel liggen langs de achterrand enkele blauwe maanvlekken. Opvallend zijn de staartjes aan de achtervleugel.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Open landschappen algemeen

Planten

Meidoorn

Sleedoorn

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden