Kornoeljespanner

Asthena anseraria

kornoeljespanner

Vliegtijd & gedrag

Mei en juli in twee generaties.

Verspreiding

Levenscyclus

Kornoeljespanner

Rups: juni en augustus. Rupsen die op groene bladeren leven zijn groen, rupsen op rode bladeren zijn rood. Jonge rupsen foerageren aan de rand van de bladeren. Later maken de rupsen kleine gaatjes in het blad, maar laten daarbij de nerven intact.

Verspreiding

Verbreid over Midden- en Zuid-Europa, Noord-Italië, Bukowina, Roemenië, Amoer, Zuid-Siberië en Japan.

Benaming

  • Duitse naam Gepunkteter Zierspanner
  • Franse naam la Cidarie du cornouiller

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
kornoeljespannerEbert vermeldt in zijn 'Baden-Wurttemberg' kornoelje als mogelijke waardplant en in de Franse soortnaam lijkt ook kornoelje te zijn opgenomen. Verder is geen ondersteuning van de Nederlandse naamkeuze voorhanden. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Asthena: asthenes is week, zacht, verwijzend naar de onopvallende, delicate structuur van deze soorten.

Auteursnaam en jaartal
(Herrich-Schäffer, 1855)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Deze soort lijkt veel op het wit spannertje (A. albulata) en wordt eveneens gekenmerkt door diverse golvende bruine tot grauwbruine dwarslijnen op een witte ondergrond. De dwarslijnen bevinden zich echter op meerregelmatige afstanden van elkaar. Een belangrijk kenmerk is de duidelijke zwarte middenstip op zowel de voor- als de achtervleugel. De franjelijn bestaat uit zwarte platte driehoekige stipjes, die vaak eerder als streepjes zichtbaar zijn. Er is weinig variatie.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Planten

Kornoelje

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden