Kuifvlinder

Cucullia verbasci

kuifvlinder

Vliegtijd & gedrag

Rups: mei-juli. De rups foerageert zowel ´s nachts als overdag, vooral op de bladeren van de waardplant. De soort overwintert als pop in een stevige cocon in de grond (soms meerdere jaren).

Verspreiding

Levenscyclus

Kuifvlinder

Cocon

Verspreiding

Benaming

  • Engelse naam Königskerzen-Mönch
  • Duitse naam la Cucullie du bouillon-blanc
  • Franse naam bruine monnik
  • Oud Nederlandse naam Shargacucullia verbasci
  • Synoniemen Kuifvlinder is een al lang bestaande naam die al gebruikt wordt door Ter Haar in 'Onze vlinders' (begin vorige eeuw).De parmantige kuif op de kop is kenmerkend voor deze soort en zijn naaste familie. Meer over Nederlandse namen

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam

Toelichting wetenschappelijke naam
(Linnaeus, 1758)

Auteursnaam en jaartal

Trends

Herkenning

Tot 50 mm; lichaam groenachtig wit tot bleek blauwachtig groen met over de rug een rij gele dwarsbanden, elk met een karakteristiek patroon van zwarte strepen en vlekken; eveneens zwarte vlekken onder de lijn van de spiracula; kop geel met zwarte vlekjes.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Duinen

Parken

Tuinen

Planten

Helmkruid

Toorts

Vlinderstruik

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden