Bedreigd

Kustuil

Polymixis lichenea

kustuil

Vliegtijd & gedrag

Eind augustus-eind oktober in één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer; ze bezoeken overrijpe bramen en bloemen van klimop.

Verspreiding

Levenscyclus

Kustuil

Rups: oktober-mei. De jonge rupsen overwinteren in lage vegetatie en komen tijdens milde winterdagen tevoorschijn om te foerageren. De oudere rupsen zijn ´s nachts actief en worden vooral gevonden op beschutte plaatsen. De verpopping vindt plaats in een stevige cocon.

Verspreiding

De kustuil komt voor in het westen van Europa, van het Iberisch Schiereiland in het zuiden tot Groot-Brittannië in het noorden.

Benaming

  • Engelse naam Feathered Ranunculus
  • Duitse naam Rotbandspanner
  • Franse naam niet bekend
  • Synoniemen Eumichtis lichenea
    Epunda lichenea
    Polymixis septentrionalis

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Een uil die, ook bij ons, uitsluitend in de buurt van de kust voorkomt. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Polymixis: polus is veel en mixis is een mengeling; verwijzend naar de boeiende mix van kleuren op de voorvleugel. Polumix is vrije sex, als dat u meer aanspreekt.

Auteursnaam en jaartal
(Hübner, 1813)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 15-18 mm. De grijsachtig groene voorvleugel is vaak fijn witachtig bespikkeld en gevlekt. De achtervleugel, die bij het mannetje wit en bij het vrouwtje grijs is, heeft in het midden soms een donkere dwarslijn en langs de achterrand liggen opvallende zwarte streepjes. Het mannetje heeft geveerde antennen. Sommige vlinders zijn meer okergeel of sterk zwart bestoven.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Duinen

Grazige ruigten

Planten

Engels gras

Hondstong

Kool

Paardenbloem

Vetkruid

Weegbree

Zeeraket

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden