Oostelijke uil

Fabula zollikoferi

oostelijke uil

Vliegtijd & gedrag

Augustus-oktober in één generatie. De vlinders komen zowel op licht als op smeer.

Verspreiding

Verspreiding

Een hele goede vlieger, die een sterke migratie vertoont. Het originele areaal ligt in Centraal Aziatisch-Siberië, Turkmenistan, West-Siberië, de voet van de westelijke Altaj en Noordwest-China. Populaties in Europa zijn met uitzondering van een gebied ten westen van de Oeral niet bekend of op zijn minst twijfelachtig. Bereikt regelmatig, maar niet ieder jaar, Europa en dan vooral noordelijk van de Karpaten, de Alpen en de Pyreneeën. Trekkers zijn bekend van West-Engeland, Nederland, Midden-Europa, Zuid-Scandinavië, de Baltische Staten en voormalig Rusland.

Benaming

  • Engelse naam Scarce Arches
  • Duitse naam Sumpfgras-Spannereule
  • Synoniemen Apamea zollikoferi
    Luperina zollikoferi

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Deze bij ons zeer ongewone soort heeft zijn verspreidingsgebied ver oostelijk van ons land. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
zollikoferi: zollikoferi is een eerbetoon aan C.T. Zollikofer, een Zwitserse natuuronderzoeker.

Auteursnaam en jaartal
(Freyer, 1836)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 18-25 mm. Deze grote bleke geelbruine uil heeft een onduidelijke niervlek die aan de binnenzijde vaak donker gekleurd is. Tussen de vleugelwortel en de niervlek ligt vaak een onduidelijke donkere lijn. Sommige exemplaren hebben een zwart bestoven voorvleugel, waarop lichte aders en een lichte band in het zoomveld zichtbaar zijn.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Open landschappen algemeen

Steppeachtige gebieden

Planten

Galigaan

Ruit

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden