Oostelijke vos

Nymphalis xanthomelas

oostelijke vos

Vliegtijd & gedrag

De oostelijke vos heeft één generatie per jaar van juni tot het najaar en na overwintering van de eerste warme dag in februari of maart tot in mei.

Verspreiding

Levenscyclus

Oostelijke vos

Verspreiding

Van West-Europa oostwaarts tot Siberië. Komt ook in Noord-Amerika voor, al is er wel discussie of dit niet een andere soort of ondersoort is.

Benaming

  • Engelse naam Yellow-legged Tortoiseshell
  • Duitse naam Östlicher Grosser Fuchs

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
De oostelijke vos is een soort die (tot voor kort) alleen voorkwam in het oosten van Europa en dan verder in Siberië. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Auteursnaam en jaartal
(Esper, [1781])

Trends

Komt niet voor in Nederland. Komt niet voor in Nederland. Komt tot 10 juli 2014 niet voor in ons land, op één vlinder in 2012 na. Daarna een invasiegast.

Herkenning

Voorvleugellengte: 27-32 mm. De bovenkant van de voorvleugel is oranjebruin; langs de achterrand van de voorvleugel liggen geen blauwe maanvlekken. Langs de voorrand van de voorvleugel liggen enkele grote zwarte vlekken in het middenveld bevinden zich vier zwarte vlekken van verschillende grootte, vaak iets vierkant van vorm. De voorpoten zijn lichtbruin.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bossen

Loofbossen

Planten

Iep

Wilg

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden