Vliegtijd & gedrag
Eind mei-begin september in één, soms twee niet duidelijk gescheiden generaties. De vlinders komen op licht; overdag rusten ze aan twijgen en zijn ze gemakkelijk te verstoren.
- Snel naar
- Waarnemingen
- Levenscyclus
Verspreiding
Levenscyclus
Paarsbandspanner
Rups: augustus-mei. De soort overwintert als halfvolgroeide rups.

Vlinder
Verspreiding
Met hiaten verbreid in Midden- en Oost-Europa tot Siberië; in het noorden: de Baltische landen en Zuid-Scandinavië, in het zuiden: Noord-Afrika, Spanje, het Middellandse Zeegebied, de Balkan, Klein-Azië tot in het westen van Centraal-Azië.
Benaming
- Duitse naam Rotbandspanner
-
Franse naam
la Bande rouge
la Flagellée -
Oud Nederlandse naam
breedgebandeerde duinspanner
bremspanner -
Synoniemen
Pellonia vibicaria
Aspilates vibicaria
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
De bandspanners hebben een bandtekening dwars over de vleugels.De tekening van deze bandspanner is paarsachtig. Meer over Nederlandse namen
Toelichting wetenschappelijke naam
Auteursnaam en jaartal
(Clerck, 1759)
Trends
Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.
Herkenning
Voorvleugellengte: 14-16 mm. Een leemgele, soms groenachtig bestoven spanner met op zowel de voor- als de achtervleugel opvallende paarsroze dwarslijnen. De middelste dwarslijn gaat aan de buitenzijde soms over in een paarsroze schaduw of band. De franje is eveneens paarsroze van kleur en soms geldt dit voor het hele zoomveld. De kleurintensiteit varieert; er bestaan ook zeer bleke exemplaren, nagenoeg zonder paarsroze. Op de voorvleugel bevindt zich een kleine ronde of langwerpige middenstip.