Peper-en-zoutvlinder

Biston betularia

peper-en-zoutvlinder

Vliegtijd & gedrag

Begin mei-half augustus in één generatie. Rustende vlinders worden zelden aangetroffen. De vlinders komen op licht, soms meerdere exemplaren tegelijk.

Verspreiding

Levenscyclus

Peper-en-zoutvlinder

Rups: juli-begin oktober. De soort overwintert als pop in de grond.

Verspreiding

Eenzelfde verspreiding als strataria. Van het Iberisch Schiereiland via heel Europa tot Oost-Azië (hier meerdere ondersoorten evenals in) Centraal-Azië en Trans-Kaukasië. Zuid-Noord: het Middellandse Zeegebied en Klein-Azië tot Midden-Scandinavië. Ook in Noord-Amerika.

Benaming

  • Engelse naam Peppered Moth
  • Duitse naam Birken-Dickleibspanner
    Birkenspanner
  • Franse naam la Phalène du bouleau
    la Phalène poivrée
  • Oud Nederlandse naam berkenspanner
    metertorenkop
    zwartgesprenkelde vlinder
  • Synoniemen Amphidasis betularia
    Biston betularius

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Peper-en-zoutvlinder is een al lang bestaande naam. Kleur en tekening zijn een mengelmoes van bruin, wit, grijs en zwart.Ongetwijfeld is ook de Engelse naam is hierop gebaseerd. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Biston: Biston is een zoon van Mars en de stamvader van de Bistonen, een stam die met Bacchus in verband stond.betularia: Betula is het plantengenus berk, een van de waardplanten, ook volgens Linnaeus.

Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1758)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 22-28 mm. De normale vorm van deze soort heeft een karakteristieke zwart met witte peper-en-zouttekening. Daarnaast komen ook bijna geheel zwarte exemplaren voor en een vrij donkere tussenvorm.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bossen

Parken

Stedelijke omgeving

Struwelen

Tuinen

Planten

Berk

Bijvoet

Eik

Populier

Roos

Sleedoorn

Wilg

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden