Puntige zoomspanner

Epione repandaria

puntige zoomspanner

Vliegtijd & gedrag

Begin juni-begin oktober in twee generaties. De vlinders zijn vanaf de schemering gemakkelijk te verstoren van de waardplant. Ze worden vlak na het donker geregeld vliegend waargenomen en komen meestal in kleine aantallen op licht. De vrouwtjes worden soms ´s nachts rustig vliegend en ei-afzettend tussen de wilgen waargenomen.

Verspreiding

Levenscyclus

Puntige zoomspanner

Rups: mei-juni en augustus. De rups verpopt zich tussen bladeren die niet per se van de waardplant hoeven te zijn. De soort overwintert als ei op de waardplant.

Ei-afzet

Verspreiding

Van het Iberisch Schiereiland via West- en Midden-Europa inclusief de Britse eilanden tot het Amoergebied; in het noorden tot de poolcirkel, in het zuiden van Italië via de Balkan tot Klein-Azië.

Benaming

  • Engelse naam Bordered Beauty
  • Duitse naam Weiden-Saumbandspanner
  • Franse naam l'Épione marginée
  • Oud Nederlandse naam puntig vlammetje
    spitse epione
  • Synoniemen Epione apiciaria
    Ennomos apiciaria

Meer over de naam

Toelichting Nederlandse naam
Net als Epione vespertaria heeft ook deze spannersoort een kenmerkende vleugelzoom. Bij deze spanner loopt die zoom zowel bij het mannetje als bij het vrouwtje uit in een punt. Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam
Epione: Epione is de vrouw van Aesculapius, de 'onberispelijke arts' van Homerus en later bescchouwd als de god van de medische wereld; Aesculapiyus en Epione waren de ouders van Machaon en Podalirius.repandaria: repandus is achterover gebogen, naar de scherp gehoekte band.

Auteursnaam en jaartal
(Hufnagel, 1767)

Trends

Onderstaande grafieken tonen de verandering in de talrijkheid van de soort in de loop van de tijd.De eerste grafiek geeft het verloop over de hele periode waarvan we waarnemingen hebben.Omdat de oude gegevens vaak niet erg nauwkeurig zijn (geen aantallen) en incompleet (nadruk op zeldzame soorten) worh3 hier de presentie afgebeeld.De tweede grafiek laat het verloop zien van de prestatie van de soort in de laatste dertig jaar.Wat presentie en prestatie precies zijn, en hoe ze worden berekend kunt u lezen op de pagina De berekeningen.

Herkenning

Voorvleugellengte: 13-16 mm. De brede bruinroze of reebruine zoom op de oranje voorvleugel loopt spits toe naar de vleugelpunt. De intensiteit van het oranje en de kleur van de zoom varieert.

Habitat

De Vlinderstichting beschermt al 40 jaar vlinders en libellen. Wij vinden dat zij overal waar ze in de natuur thuis horen ook daadwerkelijk moeten voorkomen.

Bospaden

Open plekken in het bos

Struwelen

Tuinen

Planten

Els

Populier

Sleedoorn

Wilg

Meer uit dezelfde familie

Doe mee aan de tuinvlindertelling

Heb je een vlinder of libel gespot? Meld het ons! Jouw waarnemingen zijn waardevol voor het behoud van deze insecten. Samen kunnen we hun populaties in kaart brengen en beschermen. Ga naar onze website en deel jouw observaties. Help mee aan het behoud van deze prachtige dieren en draag bij aan de wetenschap van de biodiversiteit.

Waarneming melden