Verspreiding
Levenscyclus
Rode vuurvlinder
Rups: eind juni-eind mei. De soort overwintert als halfvolgroeide rups in de strooisellaag. De verpopping vindt plaats dicht bij de bodem. De eitjes worden vlak bij de bodem op stengel of blaadjes afgezet. De rupsen overwinteren halfvolgroeid in het derde stadium in de strooisellaag. Ze verpoppen zich halfvolgroeid vlak bij de bodem. De dichtheid aan vlinders kan vrij hoog zijn, circa 16 individuen per hectare.

Ei-afzet

Rups

Vlinder

Museum
Verspreiding
De rode vuurvlinder leeft in een groot deel van Europa.
Benaming
- Engelse naam Purple-edged Copper
-
Duitse naam
Kleiner Ampferfeuerfalter
Lilagold-Feuerfalter - Franse naam l'Argus Satiné Changeant
- Oud Nederlandse naam paarsgerande vuurvlinder
-
Synoniemen
Heodes hippothoe
Chrysophanus hippothoe
Palaeochrysophanus hippothoe
Polyommatus hippothoe
Lycaena euridice
Polyommatus euridice
Polyommatus chryseis
Meer over de naam
Toelichting Nederlandse naam
Toelichting wetenschappelijke naam
hippothoe: Hippothous was een held die vocht aan de kant van Troje en die sneuvelde door de hand van Ajax; Hippothoe was een schone maagd die werd ontvoerd door Poseidon.
Auteursnaam en jaartal
(Linnaeus, 1761)
Trends
Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.
Herkenning
Voorvleugellengte: circa 17 mm. De bovenkant van de voorvleugel van het mannetje is donkeroranje met een roodviolette glans. Bij het vrouwtje is de bovenkant van de voorvleugel dof oranje met bruine vlekken; de postdiscale vlekken volgen elkaar op in een bijna rechte rij met een boog. De bovenkant van de achtervleugel is bruin met een oranje band langs de achterrand. De vlekken op de onderkant van de achtervleugel zijn even klein of iets kleiner dan die op de voorvleugel; alleen de achtervleugel heeft soms een onvolledige oranje band langs de achterrand.